Etusivu           Orit         Tammat         Toiminta         Muuta

New HampshirePerustiedot

Kokonimi: New Hampshire
Lempinimi: Hamppu
Rekisterinumero: VH04-044-4821
Rotu: holsteiner
Sukupuoli: tamma
Syntynyt: 28.12.2007 satunnainen ikääntyminen, 4v. 28.04.2008
Säkä: 171 cm
Koulutus: Grand Prix
Omistaja: Crystal VRL-00628, O' Polo Warmbloods
Kasvattaja: Mary Armstrong, GER

Luonne

Hamppu, voi kuinka kiltiltä ja suloiselta tuo nimi kuulostakaan. Mutta uskoisitko? Sitä tämä Hamppu ei todellakaan ole! Hamppu on hankalimmista hankalin ja pirullisimmista pirullisin. Jos totta puhutaan, tämä tamma taitaa itse olla oikea piru! Ihan kuin Hampussa olisi aitoa intiaaniverta, niin villiltä ja vapaalta se joskus tuntuu, kun se iloisena kirmaa vapaana, sillä kerroinko jo - tamma kun on niin pirullisen hyvä karkaamaankin! Tästä metkampaa tammaa saa siis hakea. Ratsastettaessa Hamppu kuitenkin käyttäytyy yllättävän asiallisesti, jota olemmekin ihmetelleet suut auki jo pitemmän aikaa. Hamppu ja Rontti, voi mikä parivaljakko! Tämä kaksikko karkaa turhankin usein kahdestaan, sitten niitä saa olla etsimässä kissojen ja koirien kanssa. Onneksi ei vahinkovarsoja ole vielä tullut - toivottavasti ei tulekkaan! Hamppu nauttii rapsutuksista eikä se häijy ole, ei missään nimessä. Hamppu osaa olla suloinen ja kultainenkin. Ai etkö uskoisi? Tule, niin näytän!

"Astuhan Hampun karsinaan!", kehoitan sinua, kun katselet epäluuloisen näköisenä kaunista nuorta puoliveritammaa, joka luimii sinulle. "Ei, ei Hamppu pure. Se on kiltti, vaikka hieman jököpää.", selitän sinulle kun kätesi ojentuu tamman päätä kohden. Hampun korvat nousevat pystyyn ja se hörähtää. "Näetkös, se on ihan kiltti, turhaan pelkäät puheitani", naurahdan ja alan harjata Hamppua päästä varpaisiin. Tamma alkaa nauttia ja kihnuttaa päätään vierailijan olkapäähän. Uusi tuttavuuskin alkaa pikkuhiljaa harjata Hampun päätä, sekä selvitellä takkua harjasta. Häntäänkin uskalletaan kajota. Ei mitään. Hamppu on kiltisti. Tamma saa taputuksen jos toisenkin, onhan se hienosti. Hymyilen hiljaa, sillä rohkea vierailijamme ei vielä tiedä tamman metkuja taluttaessa. Saamme tamman harjatuksi, se nyökkäilee päätään tyyytyväisenä ja voi kuinka se kiiltääkään! Nuoren tamman terve karva on hohtoisa, kun kiinnitän riimuun narun ja Hamppu tallustaa käytävälle kimakan hirnunnan kera. Pyydän toveriani siirtymään todeten hänelle: "Nyt tämä lysti vasta alkaa.." Tamma hyppää sivulle isolla loikalla - melkein kaverini päälle. Hän hyppää säikähtäen sivulle ja Hamppu pörisee turpakarvojaan heilutellen. "Tämän tavan haluaisin kyllä kiskoa Hampulta pois, on niin rasittavaa kun se aina pelaa hetken", murahdan toverilleni, joka nyökkää hampaat täristen. Arka kaverini avaa oven ja talutan Hampun ulos. Ulkona harjapuomissa Hamppu rauhottuu ja kaverinikin uskaltaa tulla silittämään sitä. Hän antaa tammalle leivän, jonka se ottaakin vastaan sametinpehmein huulin. Heitän tamman selkään tyyriin koulusatulan, jota se hieman aluksi kavahtaa, mutta rentoutuu pian. Satulavyön kiristys sujuu ongelmitta ja toverini suitsittaa Hampun. "Noniin, kumpi ratsastaa ensin?" kysäisen kaveriltani, joka katsoo minua huuli pyöreänä mutisten: "E-en kai minä nyt ratsasta.. E-een minä voi!" Naurahdan tytölle, joka ei tiedä, millainen unelma Hamppu on ratsastettaessa. Ihan lapsille se ei silti sovi.

Hamppu seisoo rauhassa kentällä, jonne saimme tamman talutettua jotenkuten. Hamppu sähläsi harjapuomissa sen verran kauan, että alkoi tulla jo pimeä. "Hamppu ei pelkää pimeää, älä huoli", muistutan kaveriani, joka kiristi kypäränsä solkea. Lasken jalustimet satulasta ja pitelen tammaa, sillä aina selkäännousussa on ongelmia. Hamppu kuitenkin tottelee ääntä, joten terävä käsky saa sen kyllä seisahtamaan selkäännousun ajaksi. Kaverini ponnahtaa kepeästi selkään ja saa jalustimetkin kuntoon. Hamppu katselee kentän laidalla olevia roskia ja kavahtaa hieman, mutta ratsastajana kaverini kuitenkin on taitava, eli vaaraa putoamisesta ei ole. Hymyilen kaverilleni rohkaisevasti ja hän antaa pohkeita Hampulle. Tamma alkaa kävellä pohkeiden painalluksesta kiltisti uralle. Sen tasaisen pehmeät liikkeet saavat sen ratsastajallekin hymyn huulille ja tyttö kerää ohjia. Muutaman lämmittykierroksen jälkeen huudahdan kaverilleni: "Ota hieman ravia, voit mennä kevyttä tai harjoitusta, miten haluat". Kaverini nyökkää innoissaan, hänkin on nyt piristynyt selkeästi ja uskallan jättää parivaljakon hetkeksi, kun käyn sytyttämässä valot kentälle, joka on avara. Takaisin tullessani suuni loksahtaa auki. Mitä näenkään? Hamppu ja kaverini Maria ovat selvästi löytäneet yhteisen sävelen. "Heh, näinhän se aina menee", myhäilen itsekseni, sillä Hamppu on äärimmäisen helppo ratsu, jos sen kanssa pääsee yhteisymmärrykseen. Maria ja Hamppu suorittivat laukkapiruetin, jolloin todella hämmästyin. Maria sai tamman peräänantoon, jollaiseen ikinä ei ole kukaan Hampun kanssa yltänyt. Hampun suunpielestä valui vaahtoa, jota oli räiskynyt tamman lavallekin. Maria ratsasti vielä tammaa hetkisen ja tuon tuokion aikana yllätyin vielä monesti. Maria jäähdytteli pirtsakan Hampun huolella ja näytti selvästi rakastuneen tähän temperamenttiseen tammaan. Maria hoiti Hamppua vielä kokopäivän ja pallutti sitä sen karsinassa. Näistä kahdesta tuli selvästi hyvät ystävykset! Hamppu siis oppii pitämään ihmisistä jos vain viitsii touhuta tamman kanssa. "Heihei, Maria! Tulethan taas pian!", huikkasin kaverilleni, kun tämä katosi bussin ovensuusta sisään.

Sukutaulu

isä: New Jersey evm
ii: Skull of Life evm iii: Skull And Crossbones evm
iie: Aba Shed evm
ie: Squeamish evm iei: Sockrates GER evm
iee: Plackerei GER evm
emä: Gosh Maraca II evm ei: Garibaldi GER evm eii: Magnification evm
eie: Superbly Do evm
ee: Voracious Bell evm eei: Baldaquin evm
eee: Largely Silver evm

Sukuselvitys

Hampun isä New Jersey on holsteininhevonen komeimmillaan. New Jersey on rauhallinen, mutta tarmokas kisahevonen. Se on luonteeltaan päättäväinen, sitkeä ja yhdellä sanalla Jerryksi kutsuttua oria voisi kuvailla selviytyjäksi. Jerryn luonteen piirteistä orin ensitapaamisella ei voisi uskoa New Jerseyn olevan oikeasti ori. Se on todella rauhallinen ja hyväntahtoinen. New Jersey kilpailee kouluratsastuksessa Vaativalla tasolla, mutta silti sen varsoista suurinosa on yltänyt Grand Prix-tasolle saakka. Jerryllä on varsoja eripuolilla maailmaa jo kaksikymmentäkahdeksan, mutta lisää on tulossa, sillä ori on hyväksytty uudelleen jalostukseen. Jerryn isä, eli Hampun isänisä on Skull of Life, joka aatelismaiselta kuulostaa ja sitä se myöskin on. Skull of Life on holsteiner aatelisesta perheestä. Skull of Life on elämänsä alkuajoilla toiminut aatelissuvun hoviratsuna, joskin perin näyttävänä sellaisena ja saavuttanut suurta suosiota alamaisten keskuudessa. Uransa taakseen jätettyään Skull of Life myytiin tavoitteelliselle kouluratsastajalle, joka leipoi kuvankauniista hevosesta taitavan kouluratsun. Ratsukko kisasi kansallisellakin tasolla menestyen. Skull of Lifella on vasta viisi jälkeläistä, vaikka se on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Hampun isänemä Squeamish on kaunis ja mielenvalloittava tamma, joka myöskin on rodultaan holsteininhevonen. Squeamish rakastaa maastoilua ja on kovin ihmisystävällinen ja sosiaalinen tamma kaikin tavoin. Squeamish'lla kisataan helpossa kouluratsastusluokissa, sillä Squeamish ei ole oppinut kouluratsastuksen vaikeimpia saloja, vaikka sen vanhemmat ovatkin perin taitavia. Squeamish on enemmän hyppinyt esteitä, vaikkei se niitäkään mene kuin 70 senttimetriä. Squeamish eli tutuille vain Milla on saanut kolme varsaa, kaikki eri oreista. New Jersey on Squeamishn ensimmäisen varsa, jonka avulla todetiin Millan olevan loistava emä!

Tamman emä, kaunis ja kisoissa pärjännyt Gosh Maraca II, on Marsaksi kutsuttu siitos- ja kouluratsu, joka kisaa Grand Prix-tasolla vieläkin kouluratsastuskilpailuissa. Gosh Maraca II on kansallisella tasolla kisannut ja monet tuntevat tämän punaruunikon tamman sitkeänä sissinä, joka ei luovuta. Gosh Maraca II on jättänyt tähän asti varsoja kaksi kappaletta, joista Hamppu on ensimmäinen. Kuopuksena Gosh Maraca II:lla on New Amsterdam niminen orivarsa. Gosh Maraca II on siis jättänyt yhden varsan kummastakin sukupuolesta, mutta sitäkin kauniimpia, kuten varsojen nimistäkin jo voi viisaimmat päätellä. Gosh Maraca II on kantakirjattu ja hyväksytty jalostukseen myös muiden näyttelytulosten perusteella. Hampun emänisä Garibaldi GER oli vahinkovarsa. Kuitenkin täysin vahingoksi tämä varsa ei jäänyt, sillä siitä on ollut monelle iloa, vaikkei ollut kaukana, että upea ori ruunattaisiin. Garibaldi GER oli nuorena poikana aika hirmu. Se hyppi pystyyn, karkaili tarhasta ja astui tammojakin karkureissuillaan. Kuitenkin ikää saadessaan Garibaldi GER rauhoittui ja nyt se on menestynyt kouluratsastuksessa tajuttoman hyvin, sekä startannut muutamat estelähdöt. Garibaldi GER on myös kantakirjattu, joskin vain kolmannelle palkinnolle ja siksi se on myös hyväksytty jalostukseen. Hampun emänemä Voracious Bell omaa kauniin, mutta erikoisen värin. Se on myös upeasti näyttelyissä menestynyt, vaikkei sen elämän ensimmäiset päivät olleet kovin kaksiset. Tamma asui ratsastuskoululla, jossa se sairastui monesti ähkyyn lasten syöttäessä pikkuvarsalle vaikka mitä. Voracious Bell on siis kovia kokenut, mutta mainiosti selviytynyt ja onneksi lopulta päässyt tavoitteelliseen kotiin, jossa Voracious Bell:n taidot tulivat esiin. Voracious Bell on saanut jo neljä tervettä puoliverivarsaa ja saanut useita sijoituksia kansallisiltakin kouluradoilta. Voracious Bell on myös palkittu Dressage Gaalassa vuoden parhaana kouluratsuna keväällä, vuonna 2008.

Kilpailukalenteri (vain sijoitukset ja voitot)

Yhteensä 66 kisaa.
KRJ:n kisoja niistä 66 kpl.

saavuttanut KRJ:n maksimisijoitusmäärän kesällä 2008
25.04.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 4/35
25.04.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 3/50
27.04.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 1/40
27.04.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 6/40
24.04.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 3/84
26.04.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediaire II, 5/36
27.04.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediaire II, 5/36
30.04.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediaire II, 5/37
30.04.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 8/71
03.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 6/36
06.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 3/45
24.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Prix St. Georges, 3/50
09.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 5/50
06.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Prix St. Georges, 7/79
15.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 4/30
15.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate I, 2/30
15.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 2/30
04.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediaire II, 5/36
13.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 1/40
05.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediaire II, 4/36
13.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 4/40
13.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 3/40
13.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 2/40
13.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 1/40
13.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 5/40
07.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 5/89
12.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/30
12.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 3/30
13.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 5/37
15.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 10/129
15.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/128
15.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 5/67
14.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/39
15.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Kür Grand Prix, 1/52
17.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/40
20.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/36
20.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 7/58
16.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 3/35
19.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 4/36
20.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 7/111
20.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/110
20.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 3/92
20.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 4/105
20.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 4/92
20.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/110
20.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 2/105
20.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 5/88
20.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 9/92
30.05.2008 KRJ Kouluratsastus, O' Polo & Evergrey GP Kür, 7/73
30.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 5/37
30.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 2/37
30.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 3/13
05.06.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate I, 4/68
06.06.2008 KRJ Kouluratsastus, Kür Grand Prix, 2/59
02.07.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 6/47
05.07.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 5/47
10.07.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 2/57
02.06.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/40
02.06.2008 KRJ Kouluratsastus, Intermediate II, 4/40
31.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 4/40
31.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 3/40
24.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Luokka 5, 5/49
29.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Kür: Intermediate II - Grand Prix, 4/51
24.05.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/33
21.07.2008 KRJ Kouluratsastus, Grand Prix, 2/28
12.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/10

Jälkeläiset (Hamppu on tarjolla jalostukseen!)

27.09.2008 holst-o. Chrome Pub O' Polo (i. Sparrowhawk)
27.09.2008 holst-t. Crocs Bar O' Polo (i. Sparrowhawk)
09.08.2014 holst-t. Coconut Creek O' Polo (i. Cottonbay)
22.07.2014 holst-o. Baltazar O' Polo (i. Brighgaze)


Tämä on virtuaalihevonen, sitä ei ole oikeasti olemassa! This horse is a sim game horse!

kuvien © Kuviin on lupa.