Virtuaalitalli Vaapukka
Päivitetty viimeksi : 21.01.2015

Vaapukkaan ei oteta hoitajia!
@: vaapukkav@gmail.com
Tilausvarsakyselyt yms!

ETUSIVU          HEVOSET          KASVATUS          KILPAILUT          ESITTELY          VIERASKIRJA

Tuulin Tuiverrus YLA3, KRJ-IIIkuvien © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Virallinen nimi:
Lempinimi:
Rotu:
Sukupuoli:
Väri:
Säkäkorkeus:
Syntynyt:
Ikä:
 
Tuulin Tuiverrus
Tuisku
suomenhevonen
ori
rautias
156 cm
05.12.2007
240d = 1a
(kuitenkin 3v. 01.08.2009)
Painotuslaji:
Koulutustaso:
 
Kasvattaja:
Omistaja / omistajan
VRL-tunnus/tallitunnus:

Rekisterinumero:
Saavutukset:
koulupainoitteinen
ko Va B

Tuuli Sinerva, Suomi
Crystal, Vaapukka
VRL-00628 / VAAP1784

VH14-018-1862
lue ylempää

Luonne:


"Tuulin Tuiverrus", maistelet sanaa suussasi. Mieleesi tulevat vääjäämättä intiaanien nimet ja kuulet korvissasi tuulen ulinan, jonka mukana kieppuu nuoli suhisten. Havahdut unelmistasi kuullessasi vaativan hirnunnan, joka lävistää sydämesi kuin intiaanien nuolet. Rakastut tuohon kauniiseen ääneen, joka tulee hevosesta. Hevosesta, jota kukaan ei voi vastustaa. Se on Tuisku! Tuulin Tuiverrus hörisee sinulle, kun kävelet sen karsinalle. Se nuolaisee kättäsi epäröiden, mutta luottaa tulijaan. Ori ojentaa kaulan kohti sinua ja nojaa pian sinuun kuin varsa emäänsä. Tuisku rakastaa huolenpitoa ja hellyyttä. Se on silti tulinen käsitellä, vaikka se karsinassa käyttäytyy enkelien tavoin. Tuisku ottaa porkkanan kädeltäsi silkinpehmeällä turvallaan, eikä se edes yritä purra sormiasi. Tuisku on taluttaessa ylipirteä, mutta ronskilla otteilla orista saa kyllä otteen siinä suhteessa, ettei se käsistä lähde. Hyvä konsti pitää Tuisku kurissa ja nuhteessa, on ketjuriimunnaru. Tuisku on taivaallisen komea pitkine harjoineen, joka loistaa sänkipellon sävyissä. Sen väritys on komean tumma, joskin harja loistaa orin kaulalla. Tuisku pitää vedestä ja pesusta. Se ei pelkää mennä uimaankaan ja siksi orin kanssa on aina kivaa mennä kesäisin uimaan. Ratsastettaessa herra on tasainen eikä heitä ketään selästään tahallaan. Tuiskusta odotetaan tasokasta kouluratsua.

Tuisku on hoidettaessa utelias. Se haistelee jokaista harjaa vähintään kerran ja heittelee harjoja suullaan harjakopasta. Siksi on hyvä pitää harjakoppa ulkona karsinasta tai orin ulottumattomissa. Tuiskua ei tarvitse sitoa kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi, ellei halua. Ori pysyy paikoillaan muutenkin. Käytävällä Tuiskun tapana on hieman pitää hälyä, sillä se ei haluaisi olla vain paikoillaan vapaammassa tilassa. Silloin orin mielestä olisi parempi mennä ja pitää hauskaa. Tuisku on oreista takuulla viisain, sillä se osaa avata erilaisia salpoja. Tuiskun karsinan ovi on siis varustettu paalinarulla, koska muuten ei aamulla tietäisi missä ori on. Tuisku rakastaa herkkupaloja, etenkin porkkanoita! Se tekee kaikkensa saadakseen niitä, jonka vuoksi se on oppinut jos jonkinlaisia temppuja. Ori osaa nostaa etujalkaansa pyynnöstä, kuin sanoakseen päivää ja hirnua käskystä. Tuisku haluaa saada huomiota usein ja rakastaa taputteluja ja kehumista. Ori ymmärtää puhetta selvästi, sillä se hirnahtaa usein kun sitä on kehunut. Harjattaessa herra on kuuliainen, vaikkakin hieman häslä. Kaviot Tuisku nostaa helposti eikä loimituksesta koidu haittaa. Varustaessa Tuisku hermostuu, mutta kun sille puhellaan rauhoittavasti, se selvästi alkaa kuunnella ihmistä ja luottamaan. Satulavuötä kiristettäessä Tuisku pullistelee, mutta selästä käsin vyön saa tarpeeksi kireälle. Suitset sujahtavat orille leikiten, eikä kuolaimet ole kamala asia. Ratsastettaessa Tuiskulla käytetään suojia jaloissa. Kilpatilanteissa ori saa valkoiset kisapintelit tai ei mitään, mutta kotioloissa yleensä tyydytään pelkkiin suojiin, jotka Tuiskulla ovat beigen väriset.

Ratsuna Tuisku on eteenpäinpyrkivä, innokas ja sitä on miellyttävä ratsastaa. Se on toki temperamenttinen ja orimainen, mutta ei se käsistä lähde. Tuulin Tuiverrus laukkaa tuulen lailla, ja maastossa tästä orista ei meinaa saada otetta laisinkaan. Tuisku varmasti kuvittelee, että kaikista on takuulla hauskinta vain laukata peltoteillä ja antaa tuulen humista korvissa. Joskus tuntuu, että Tuiskulla ei olisi mitään korvien välissä, vaan kaikki siellä ollut, olisi jäänyt laukatessa jonnekin. Tuisku osaa olla temppuileva ja hyppii mielellään pystyyn. Tukkajumalana se kuitenkin ottaa kaikki omikseen, sillä ulkonäkö korvaa puuttuvan älyn. Tuisku on voimakas ja siksi sitä tulee käsitellä vain aikuisten. Lasten käsiin Tuisku on liian äkkipikainen. Ratsuna kentällä Tuisku osaa olla hienosti. Tuulin Tuiverrus nostaa kauniin laukan ja suosii tiivistä istuntaa ja sitä, että pohkeet eivät heilu edestakaisin. Ratsastajan tulisi myös pitää vakaa käsi, sillä Tuisku ei siedä suusta repimistä. Tuulin Tuiverrus on hyvä kouluratsuna, mutta esteilläkin ori toimii. Suurta kapasiteettia esteille ei Tuiskulle ole luotu ja orin pienen pienen jalkavian (asentovirhe) vuoksi sillä ei esteitä kilpailla. Tuisku toimii hyvin kilpailutilanteessa, sitä ei meinaan jännitä ihmispaljous. Vaikka Tuisku on ratsuna tasainen, se osaa ottaa ilon irti vauhdista ja joskus se voi ryöstää. Ori kuitenkin kunnioittaa raippaa ja etenkin ääntä, joten mitään ongelmaa tästä tuskin tulee. Tuiskua on myös mukava juoksuttaa, sillä se ymmärtää sen idean ja pitää siitä, kun sitä kehutaan. Tuisku on todella monitoimihevonen!

Sukutaulu:


i. Tuulen Armahdus evm
ii. Kehvelin Kille evm iii. Karhunkierre evm
iie. Lorun Loppu evm
ie. Kastanja evm iei. Untamoinen evm
iee. Syreenin Säde evm
e. Laulun Likka evm ei. Lissun Lauri evm eii. Armomurha evm
eie. Lissu evm
ee. Tuutulaulu evm eei. Rasmus evm
eee. Rulla-Reeta evm

Sukuselvitys:


Tuiskun isä Tuulen Armahdus on nuorehko ori. Se on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolla ja ikää Araksi kutsutulla orilla on vasta 11 vuotta. Nimen "Ara", ori sai presidentin miehen sukunimen mukaan. Ara on kuitenkin perin persoonallinen ja hyvä ori. Se on rauhallinen nuorilla, mutta silti siltä löytyy kapasiteettia vaikka mihin. Koulussa Ara kisaa vielä tänäkin päivänä vaativalla tasolla jopa kansallisella tasolla. Se on myös kisannut esteillä 80-100 cm luokissa, menestyenkin. Tuulen Armahdus on toiminut jalostusorina nyt muutamia vuosia ja varsoja sillä on silti ehtinyt kertyä jo aimo kasa. Tuulen Armahduksella on kaksitoista upeaa orivarsaa sekä kahdeksantoista tammavarsaa. Moni tammanomistaja on ollut tuloksiin niin tyytyväinen, että käyttää oria yhä uudelleen jopa samoilla tammoilla. Tuulen Armahduksessa on kaikki mitä hevoselta voi pyytää. Järkevä luonne sekä aivan täydellinen rakenne ja kisamenestys.

Tuulin Tuiverruksen isänisä Kehvelin Kille on yleispainoitteinen ori. Kehvelin Killeä kutsutaan kotioloissa vain Killeksi, ja toisinaan sitä myös Kirsikaksi haukutaan. Kille on väriltään punaruunikko, jonka vuoksi tulee nimitys Kirsikka, sillä orin väri on hyvin punertava. Kehvelin Kille on äärimmäisen rauhallinen luonteeltaan - etenkin oriksi. Kilpaurallaan se ei ehtinyt saavuttaa mitään erityisen merkittävää. Seuratasolla se niitti voittosijoja, mutta korkeammille tasoille orin kanssa ei koskaan kukaan lähtenyt. Kille viettelee rauhallisia eläkepäiviä kotitallillaan Laukaassa. Tuiskun isänisänisä Karhunkierre oli komea ori, joka oli varsansa Killen tavoin hyvin lempeä ja herttainen oripoika. Karhunkierre oli ravuri koko ikänsä ja astui ratsusukuisen tamman Lorun Lopun ihan vahingossa. Onneksi Karhunkierrekin oli kantakirjattu ja hyväraaminen herrasmies, joten varsasta saatiin erittäin käyttökelpoinen peli. Kehvelin Killen emä eli Tuiskun isänisänemä Lorun Loppu oli elämänsä alkutaipaleella erittäin aktiivisessa kilpailukäytössä taitavalla junnulla. Alue- ja kansallisissa kisoissakin pyörähtänyt Lorun Loppu niitti mainetta ja kunniaa. Se muistetaan aina sen upeista ravilisäyksistä ja kootusta, kauniista laukasta. Lorun Loppua ratsastanut tyttönen kuitenkin jätti ratsastusharrastuksen taakseen lukion loputtua ja Loru myytiin ratsastuskoululle. Siellä tamma toimi todellisena opetusmestarina koulutunneilla ja piti myös hyppäämisestä. Ratsastuskouluaikanaan Loru varsoi ainoan varsansa Kehvelin Killen - tämä astutus ei ollut siis suunniteltu vaan täysi vahinko.

Tuiskun upea isänemä Kastanja menehtyi valitettavasti varsoessaan kolmatta varsaansa eli Tuiskun isää Tuulen Armahdusta. Surusta ei meinannut tulla loppua ja hätä oli suuri, sillä orivarsa tarvitsi nopeasti keinoemoa. Kuin ihmeen kaupalla varsansa menettänyt lämminveritamma löytyi lähiravitallilta ja tämä lämppäri otti ilomielin vastaan Kastanjan pienen orivarsan. Näin tämä tarina päättyi onnellisesti, vaikka Kastanjaa kaikille jäi kova ikävä. Tamma oli ennen menehtymistään hyvä yleisratsu ja erään naisen yksityinen pienellä kodikkaalla maalaistallilla. Kastanjan isä Untamoinen on hieno kilpahevonen ja jalostusori. Toisella kantakirjapalkinnolla palkittu ratsusuuntainen suomenhevosori kilpailee niin esteillä kuin koulussakin menestyen. Jalostusorina se on myös hyvin suosittu ja periyttääkin varsoilleen hyvän luonteensa lisäksi komeaa ulkonäköään ja hyvää rakennetta. Untamoinen on väriltään upea liinakko suurella päänmerkillä varustettuna. Sen näyttävät liikkeet ovat ilmavat ja eteenpäinvievät. Untamoinen on myös miellyttämishaluinen ja saavuttanut kisoissa jopa aluemestaruuksien joukkuevoittoja kouluratsastuksessa. Tuiskun isänemänemä Syreenin Säde on erityisesti jalostuskäytössä toiminut suomenpienhevostamma, joka tosin säkäkorkeudeltaan melkein yltää suomenhevosmittoihin. Säteeksi kutsuttu tamma on kilpaillut reilua metriä esteillä ja kulkee oikein päin Vaativan B:n asiat kilpailuissa. Kotioloissa tamman huhutaan osaavan myös jopa Va A:n asioita. Rakenteensa puolesta Säde on pärjännyt hienosti myös suomenhevosten erikoisnäyttelyissä, mätsäreissä sekä tamma- ja varsanäyttelyissä missä Säde onkin käynyt usein eri varsojensa kera.

Orin emä Laulun Likka on hyväluonteinen suomenhevostamma, joka on toiminut niin ratsastuskoulussa kuin ihan pääsääntöisessä kilpailukäytössä ja kovassa treenissä. Kovimmassa treenissä ollessaan Laulun Likka oli äärimmäisen timmissä kunnossa ja todella lihaksikas. Näyttelyissä Likasta ei kuitenkaan koskaan ole pidetty, sillä tammalla on hyvin erottuva ja selväpiirteinen säkä, joka on ollut tuomarien makuun liian korkea. Lisäksi Laulun Likalla on näyttelyitä ajatellen hieman vennot takavuohiset, joka kuitenkaan ei onneksi ole estänyt aktiivista kilpakäyttöä ja liikutusta. Varsoja Laulun Likalla on viisi - ainakin tähän asti. Jalostuskäytössä tamma on ollut todellinen helmi, sillä se on kuin luotu huolehtimaan varsoistaan ja tiineydet sekä synnytykset ovat onnistuneet täydellisesti. Kertaakaan Likka ei ole jäänyt tyhjäksi tai luonut varsaansa. Vanhemmalla iällä Likka on jäänyt kevyemmälle liikutukselle ja keskittyy varsomiseen.

Tuiskun emänisä Lissun Lauri on jalostukseen hyväksytty suomenpienhevosori. Lissun Laurilla on useita kymmeniä jälkeläisiä ja useat tammanomistajat ovat käyttäneet oria useasti. Lauri periyttää varsoilleen hyviä hermoja ja tahdikasta liikehdintää kouluradoilla. Hyppytekniikka orilla on myös kertakaikkisen hieno, mutta esteradoilla oria ei ole pienen jalkavaivan vuoksi nähty enää Lissun Laurin nuoruusvuosien jälkeen. Estekisoistakin Laurilla on puhtaita ja nopeita suorituksia ja ori periyttääkin myös hyppytaitoaan jälkeläisilleen. Lauri on väriltään hieman erikoisempi tummanruunikko ja sillä on yksi sukka vasemmassa takajalassa. Päänmerkkejä ei ole. Tuiskun emänisänisän Armomurhan käyttö jalostukseen on ollut hieman kyseenalaista. Ori ei nimittäin missään nimessä ole luonteeltaan sen veroinen, että kukaan haluaisi samoja piirteitä varsalleen. Armomurha on erittäin energinen ja itsepäinen ori, mikä tosin näkyy orin mahtavissa liikkeissä kouluradalla. Myös esteillä Armomurha laittaa parastaan, mutta hoidettaessa kukaan ei haluaisi koskea oriiseen. Armomurha on väriltään ruunikko pienellä tähdenaiheella varustettuna. Nykyään se viettää ansaittuja eläkepäiviään ja sen luonne on jopa hieman tasoittunut. Tuiskun emänisänemä Lissu on maailman herttaisin suomenhevostamma. Se on kilpaillut vain seuratasolla keskiverrosti, mutta periyttää selvästi luotettavaa suomenhevosmaista luonnettaan ja Lissun maailma ei järkkyisi vaikka taivas räjähtäisi sen päällä ja maa halkeaisi jalkojen alta. Lissu on erityisen maastovarma ja rauhallinen. Väriltään tamma on perus rautias.

Emänemä Tuutulaulu on edustanut suomenhevosen jaloa rotua useissa kissanristäisissä ja myös suomenhevosen päivänä erilaisissa kulkueissa. Tuutulaulu on laadukas ratsuhevonen, vaikka se periytyykin osittain täysin ravurisukuisista hevosista. Tutaksi kutsuttu tamma on kauniin tummanrautias ja koulutustasoltaan korkealle koulutettu. Esteitä Tutta hyppää kilpailuissa 120 cm, mutta irtona sitä on hypytetty kevyesti 150 cm esteiden yli. Ponnistusvoimaa ja hyppytekniikkaa siis löytyy. Tutta on keskittynyt koulukilpailuihin, joissa tamma kilpailee Vaativa B -tasolla menestyksekkäästi. Tutan isä Rasmus on täysin ravurisukuinen ori, joka on kantakirjattu jalostuskäyttöön sopivaksi. Rasmuksella on erittäin tuntematon suku juoksijapiireissäkin, jonka vuoksi tehtiin tahallinen yhdistelmä täysin ravipainoitteisesta orista ja erittäin linjatusta ratsusukuisesta tammasta. Tulos olikin aika makea ja yllätti kaikki. Rasmukselta periytyi sen vahvat hermot kilpatilanteissa ja kova yrittämisen halu. Tuiskun emänemänemä Rulla-Reetalta periytyi Tuutulauluun taas kaikki parhaat ominaisuudet ratsusukuisesta suomenhevosesta. Rulla-Reeta on erittäin pitkälle viety ratsuhevonen, joka kilpaili kukoistuskautenaan jopa Tuutulauluakin korkeammalla estekorkeudella (130cm) ja kouluratsastuksessa samalla tasolla. Reetan loistava rakenne periytyi Tuutulaululle, mistä saammekin olla kiitollisia. Tämä rakenne ei kuitenkaan periytynyt Tuutulaulun varsalle Laulun Likalle, vaan hyppäsi kyseisen sukupolven ylitse. Laulun Likka periytti kuitenkin hienon rakenteensa taas Tuiskulle. Rulla-Reeta on myös tummanrautias.

Kilpailut: (vain sijoitukset)


Kilpaillut nimellä Tuulen Tuiverrus, nimi jouduttu muuttamaan
VRL:ssä olevan samannimisen sh-tamman vuoksi kun Tuisku rekisteröitiin!


Yhteensä 52 kisaa.
KRJ:n kisoja niistä 52 kpl.
NJ:n kisoja niistä 0 kpl.

saavuttanut KRJ:n maksimisijoitusmäärän tammikuussa 2009
24.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/133
21.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/50
22.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 7/50
26.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/100
30.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/43
28.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/186
28.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/35
02.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/21
05.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/50
10.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/40
05.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/14
12.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 5/40
21.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/50
24.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/50
19.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/173
15.11.2008 KRJ Kouluratsastus CUP!, Helppo A, 6/263
28.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/52
03.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/52
07.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/60
06.12.2008 KRJ Kouluratsastus, KN Special, 4/40
02.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/50
06.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/100
12.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 02/30
12.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 01/30
13.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 04/30
14.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 6/60
04.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 6/52
23.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 8/72
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, KN Special, 6/72
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/72
29.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 7/72
19.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 2/99
25.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 3/80
03.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/180
29.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 5/52
07.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/52
02.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/60
07.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/60
15.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 7/52
16.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/52
17.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/52
18.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/52
20.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/52
22.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/52
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Kür Helppo A, 10/100
18.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Kür Helppo A, 10/100
27.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 8/100
30.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/100
30.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Kür Helppo A, 7/100
24.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 8/100
26.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 9/95
04.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 6/52

Jälkeläiset:


01.02.2008 t. Tuiskun Telmiina (e. Napernaatti)
15.02.2008 o. Tuiskun Talviyö KTK-III (e. Hepsankeikka)
27.02.2014 o. Arvolaakson Tuiskaus (e. Suvilahden Lyyra)
15.10.2014 o. Rätvänän Tiuku (e. Nietoksen Nuppu)
18.01.2015 o. Terroristi SK (e. Kalinka)


Tämä on virtuaalihevonen, sitä ei ole oikeasti olemassa! This horse is a sim game horse!