Virtuaalitalli Vaapukka
Päivitetty viimeksi : 21.01.2015

Vaapukkaan ei oteta hoitajia!
@: vaapukkav@gmail.com
Tilausvarsakyselyt yms!

ETUSIVU          HEVOSET          KASVATUS          KILPAILUT          ESITTELY          VIERASKIRJA

Onnen Joulutaikakuvien © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Virallinen nimi:
Lempinimi:
Rotu:
Sukupuoli:
Väri:
Säkäkorkeus:
Syntynyt:
Ikä:
 
Onnen Joulutaika
Oula
suomenhevonen
tamma
rautias
155 cm
11.12.2008
240d = 1a
(kuitenkin 4v. 08.08.2009)
Painotuslaji:
Koulutustaso:
 
Kasvattaja:
Omistaja / omistajan
VRL-tunnus/tallitunnus:

Rekisterinumero:
Saavutukset:
koulupainotteinen
ko Va A, re 100cm

Onnen Sh:t
Crystal, Vaapukka
VRL-00628 / VAAP1784

VH14-018-0225
-

Luonne:


Tallimme tähtihevonen, Onnen Joulutaika, tuttujen kesken vain Oula on suloinen ja kiltti. Se pitää lapsista ja on myös hyvä emätamma. Oulasta kaikki saavat kaverin, sillä se ei välitä ihmisen luonteesta tuon taivaallista. Vaikka olisitkin vihainen Oulalle, ei tamma ole vihainen sinulle tai syytä sinua mistään. Oula katuu, jos on tehnyt väärin ja se näkyy tammasta. Anteeksi Oula myös osaa pyytää, ja se tekee sen tökkimällä hellästi sinua olkapäähän. Aivan turpansa kärjellä siis. Oula on lempeä ja tuskin tekee pahaa kärpäsellekään. Tamma on helppo talutettava. Koskaan se ei nyi narua tai yritä karata. Myöskin säikähdyksissa neiti vain pysähtyy jämettyneesti paikoilleen eikä suinkaan ryntää hätäpäissään mihinkään. Tammaa ei tarvitse pelätä, sillä se ei rynni ihmisen päälle vaikka tarhasta hakiessasi se tuleekin iloisesti laukaten luokse. Oulalta löytyy jarrut myös ratsastettaessa. Tamma osaa käyttäytyä, oli ratsastaja minkä ikäinen vain. Nuoretkin voivat helposti ratsastaa Oulalla yksinään, koska tamma on luotettavista luotettavin. Ratsastuksesta lisää kuitenkin kolmannessa kappaleessa. Oula on hyvin vesirakas, tai miten sen nyt sanoisi. Aina kun jossain on mahdollista päästä uimaan, pulahtaa Oula mielellään vilpoisaan veteen. Tamma on myös hyvin herkkä avuille, eikä sitä tarvitse paljoa käskeä missään tilanteessa. Vain hyvin harvat asiat saavat Oulan säikkymään ja näitä ei arkielämän askareissa ja maastossa juuri ole, onneksi.

Tamma on hoitoponina valloittava. Se seisoo rauhassa paikoillaan, tuskin liikkuu senttiäkään. Oula jaksaa olla harjattavana vaikka viisi vuotta putkeen, koska se tekee niiiiin kutaa! Oulan kaula venyy pitkäksi ja huuli nousee törölle. Neito onkin kova kutiamaan ja rapsuttaa sitä saisi vaikka aina. Erityisesti Oula pitää sään kohdasta, josta se kutiaa aina. Myös harjamartoa kannattaa rapsuttaa vaikka piikkisualla. Kavioiden nostossa on tamman kanssa oma kikkansa. Oula nostaa kavionsa, kun jalan ottaa käteen, nojaa vähän tammaan ja viheltää. Oulalle on pienestä asti vihellelty kavioita nostettaessa ja tämä tapa jäi.. Toisinaan se on hyvinkin huono juttu, koska kaikki eivät osaa viheltää. Oulan voi varustaa helposti. Koska tamma ottaa kuolaimet helpolla eikä nosta päätäänkään kovin ylös, sen saa myös lapsikin suitsittua. Satuloinnissa Oulan tapana on pullistaa aluksi, mutta myöhemmin vyön saakin jo kiinni ihan maasta käsin, kunhan malttaa odottaa. Suojista tai pinteleistä Oula ei välitä, mutta pitää niitä kyllä. Aluksi vain tarvitsee nostella huolellisesti kaikki jalat ylös, sillä se tuntuu Oulasta aina vähän epämiellyttävältä. Loimittaminen ja traileriin taluttaminen on aina yhtä iisi piisi. Loimituksessa Oula vain nauttii saadessaa lämpimän loimen ylleen. Tamma ei säikähdä naruja ja nippeleitä jotka roikkuvat loimesta, vaikka loimen "heittäisi" tamman päälle. Traileriin taluttaminen on hyvin helppoa. Oula tulee ihmisen perässä mihin vain.

Ratsuna tamma on hyvin herkkä. Ratsastajan ei tarvitse paljoakaan vetää ohjista että Oula pysähtyisi. Tamma on myös hyvin taitava ratsu. Se osaa vaativa b:n koululiikkeet sekä hyppää niiden lisäksi vielä rataesteitä metrin luokkaa. Tamma on aina innostunut lenkistä ja siitä saa myös uskollisen maastokumppanin. Varmajalkaisena suomenhevosena Oula on hyvä menemään myös metsiköissä sekä kallioilla. Oula on taitava pujottelemaan puiden lomitse ja vaikka puskasta loikkaisi pulskakin jänis, Oula tuskin huomaa sitä. Myös traktorit sun muut kulkuneuvot ovat Oulalle kuin ilmaa. Huomaa hyvin, ettei naisia kiinnosta koneet ja muut! Oula on hyvä kouluratsastuksessa, sillä sen keskittyminen on aina sataprosenttista. Oula yrittää parhaansa ja erityisesti kilpailuissa se osaa ottaa kaiken irti itsestään. Peräänanto, joka normaalisti tulee vain oikean ratsastuksen myötä, on Oulalle ihan automaatti. Ensin löytyy muoto, sitten peräänanto. Oulalla on pitkät raviaskeleet, jotka näyttävät tuomareiden silmiin komeilta. Laukka nousee pienistä pohjeavuista, mutta laukan pysymiseksi on tehtävä vähän töitä. Toiseen kierrokseen laukka on täydellistä, mutta vasemmassa kierroksessa vauhtia on aina vähän liikaa. Muistathan siis pitää kunnon ohjastuntuman suuhun? Oulalta onnistuu mutkitta pohkeenväistöt ja käännökset. Myös laukanvaihdot on Oula ominut itselleen jo nuorena. Esteillä tamma innostuu, muttei riehaannu täysin. Se tietää rajansa ja hyppää aina hyvällä ilmavaralla ja osaa ajoittaa hyppynsä itse. Monitoimihevoseksi Oulaa voisi kutsua, sillä kaiken tämän lisäksi tamma toimii kärryjen edessä.

Sukutaulu


i. Ruiskukan Hiipivä Tiikeri
ii. Taikajoen Hurmaava-Poika iii. Metsäpolun Rii-Viö
iie. Kuujärven Länsituuli
KTK-II
ie. Ch Ruiskukan Velho-Peikko
KTK II, YLA III
iei. Pilven Peikon Romeo
iee. O.T. Narsissi-Velho
e. Hämypuron Tragedia ei. Jermun Oliver
SLA-II, YLA2
eii. KJ Luonnos
eie. Keijulammen Saana
ee. Keijulammen Mökötys eei. Retueemeli
eee. Hengetär DS


Valmennukset ja päiväkirja


Kouluvalmennus 11.02.2014, Vaativa B, valmentajana Oona
Aloittelimme valmennuksen heti ravitehtävillä. Tarkoituksena oli tehdä suurta kahdeksikkoa ja sivujen aikana aina käyntisiirtymiset. Oula oli reippalla tuulella ja viiletti melko reipasta vauhtia, joten Crystal joutui hieman pidättelemään menoa. Tamma kyllä kuunteli pienintäkin apua, joten jarrutuksetkin kuunneltiin. Ratsukko suoriutui hyvin tehtävästä, vaikka pari ravisiirtymistä tuli hieman jälkikäteen. Tehtäväksi lisättiin vielä pari pysähdys, peruutus pätkää. Pysähdykset onnistuivat hyvin. mutta useaan otteseen peruutuksessa tamma vain heitti pään ylös ja selän alas. Useamman toiston jälkeen ongelma kuitenkin karsiutui ja tehtävää pystyttiin tekemään hyvin. Laukka tehtävänä toimi kymmenen metrin voltit, joita tehtiin jokaisen sivun keskelle. Laukka nousi pehmeästi ja Crystal sai askeleihin heti hyvän tuntuman, joten tehtävä päästiin aloittamaan. Oula liikkui korkein ja melko pitkin askelin, mutta onnistui tekemään voltit ongelmitta. Haastetta lisättiin hieman pienentämällä volttia. Ratsastaja kokosi laukkaa hieman, jotta tehtävän tekeminen helpottuisi. Tammakin alkoi kuuntelemaan ja teki hienot kokoamiset. Tehtävä onnistui mallikkaasti, joten siirryimme loppuraveihin. Oula oli jo rauhoittunut ja kuunteli Crystalia todella tarkasti. Pienestäkin pidätteestä tamma hidasti ja pienestäkin pohkeesta Oula lisäsi tahtia. Päätimme lopetella valmennuksen, jotta hyvä tyyli jatkuisi.

Kouluvalmennus 24.02.2014, Vaativa B, valmentajana Satu
Myös suloinen Oula-tamma oli valmennettavieni listalla. Niimpä suljin autoni oven ja käppäilin kentälle, jossa Crystal odottelikin jo tammansa kanssa. Kentälle päästyäni pahoittelin pientä myöhästymistä ja käskin ratsukon ryhtyä heti hommiin. Aloitimme treenaamalla kouluradan tervehdystä. Ensin ravissa. Crystal teki työtä käskettyä ja ratsu pysähtyi kuuliaisesti. Tiet onnistuivat hyvin, eikä keskihalkaisijaltakaan karattu, ainakaan monesti. Oula oli tänään selvästi hyvällä tuulella, joten sitä oli helppo työstää. Kun saatiin tervehdyksistä tarpeeksemme, käskin Crystalin tehdä pitkillä sivuilla askeleenpidennystä. Myös tempon tuli reipastua hieman. Alkuun Oulan liikkeistä ei huomannut mitään, mutta muistutettuani Crystalia selän asennosta ja painoavuista, ratsukon meno oli sujuvaa.

Crystal ratsuineen oli jo hieman ehtinyt treenata avotaivutusta, joka oli luonnistunut kummaltakin ihan hyvin. Oula oli kylläkin jo aika väsynyt, ja väsymyksen huomasi selvästi tamman askeleista. Niimpä pyysin Crystalia siirtämään hevosensa ravista käyntiin. Lisäksi käskin naisen antaa Oulalle hieman enemmän ohjaa ja tekemään suuria ympyröitä sekä kaarevia uria, jotta tamman hengitys tasaantuisi ja Oula pääsisi verryttelemään raskaan valmennuksen jälkeen. Loppukäynneissä tamma olikin superrento, joten päätimme jättää valmennuksen siihen, hyvissä fiiliksissä.

Kouluvalmennus 26.02.2014, valmentajana Melle
Crystal oli jo verrytellyt kauniin suomenhevostammansa tullessani valmentamaan. Jutustelimme kentän keskellä hetkenaikaa, jonka jälkeen ryhdyimmekin tuotapikaa työstämään Oulaa kouluratsastuksen parissa. Pyysin ratsukkoa ravaamaan kahdeksikolla, jonka keskelle tuli jokainen kerta tehdä pysähdys ja peruutus. Oula suoritti tehtävän kaikinpuolin hyvin tasaisesti ja hienosti, mutta koetin vaatia ratsukolta hieman temmokkaampaa ravia ja pikkuruisen korkeampaa muotoa, joka alkoikin ajankanssa onnistua vallanmainiosti. Oula näytti kuuntelevan Crystalin pidätteitä todella hienosti, joten tamman hieman verryttyä siirryttiin vaativampiin tehtäviin. Toisella lyhyellä sivulla tehtiin etuosakäännös, jonka jälkeen työskenneltiin sulkutaivutuksessa pitkänsivun mitan ajan, seuraavaan kulmaan pyöräytettiin voltti mahdollisimman kootussa ravissa, jonka jälkeen tehtiin taas etuosakäännös samaiselle pitkällesivulle, mutta tällä kertaa ei työstetty avoa vaan lisättiin ravia aivan äärimmilleen. Alkuun Oula meinasi ennakoida etuosakäännöksessä aivan liikaa, joten muistutin Crystalia pitämään ulko-ohjan sekä ulkopohkeen tuen mahdollisimman hereillä sekä tasaisena, jonka jälkeen käännökset alkoivatkin luistaa mainiosti. Avotaivutus näytti sujuvan leikiten ja ravin kokoaminen sekä lisääminen oli mutkatonta. Ratsukko suoriutui tehtävästä kaikenkaikkiaan todella hyvin ! Pyysin Crystalia nostamaan laukan ja tehtävää jatkettiin myös laukassa. Oikeaankierrokseen Oula oli selkeästi parempi, mutta muutaman kerran juuri ennen käyntiin siirtymistä ja etuosakäännöstä laukka rikkoontui raviin, joten kehotin Crystalia ratsastamaan paljon enemmän sisäpohkeella,jotta saisimme laukan aktiiviseksi. Pikkuhiljaa myös vasenlaukka sujui ja kehotin taputtamaan Oulaa sekä päättämään valmennuksen onnistumiseen. Loppuun otettiin viellä ravia eteen-alas suurella ympyrällä sekä käveltiin pitkän pitkät loppukäynnit.

Kilpailut: (vain sijoitukset)


Yhteensä 86 kisaa.
KRJ:n kisoja niistä 64 kpl.
ERJ:n kisoja niistä 22 kpl.
NJ:n kisoja niistä 0 kpl.

saavuttanut KRJ:n maksimisijoitusmäärän helmikuussa 2009
31.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 8/64
20.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/40
22.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 1/72
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 7/72
07.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 9/300
29.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 4/25
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 7/50
26.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 7/50
07.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/40
16.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 7/52
18.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 6/52
19.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 5/60
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/100
06.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 1/30
10.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/30
31.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/52
03.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/52
29.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 5/50
29.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/50
24.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/42
27.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 6/42
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 5/100
27.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 6/100
28.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/100
30.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/100
15.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/54
17.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 5/100
21.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 3/100
19.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 1/50
24.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 3/60
24.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/60
21.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/40
18.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/40
18.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/40
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/40
22.01.2009 KRJ Kouluratsastus, KN Special, 1/30
16.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 5/30
17.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/30
19.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 1/30
26.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 2/30
31.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/40
24.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/60
23.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/40
26.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/40
28.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/40
15.02.2009 KRJ Kouluratsastus, KN Special, 1/40
16.02.2009 KRJ Kouluratsastus, KN Special, 4/40
05.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/40
04.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/52
31.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 7/50
23.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 3/60
31.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/30
20.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/97
24.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 8/100
27.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/100
02.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 02/100
03.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 02/48
12.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 01/50
13.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 07/50
15.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 02/50
15.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C:2, 01/52
02.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/50
03.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A:2, 5/50
17.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C:2, 5/29

11.03.2014 ERJ Esteratsastus, 90cm, 6/40
12.03.2014 ERJ Esteratsastus, 90cm, 6/40
20.03.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 5/30
22.03.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 4/30
16.03.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 4/40
17.03.2014 ERJ Esteratsastus, 90cm, 1/40
18.03.2014 ERJ Esteratsastus, 90cm, 2/30
20.03.2014 ERJ Esteratsastus, 90cm, 2/30
24.03.2014 ERJ Esteratsastus, 90cm, 1/30
26.03.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 1/50
27.05.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 1/30
02.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 3/40
03.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 2/40
31.05.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 3/30
07.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 4/30
11.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 5/30
12.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 4/30
02.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 1/40
03.06.2014 ERJ Esteratsastus, 90cm, 1/40
24.05.2014 ERJ Esteratsastus, 90cm, 4/69
04.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 4/30
15.10.2014 ERJ Esteratsastus, 90cm, 3/30

Jälkeläiset:


24.12.2013 t. Vaapukan Lumikeiju (i. Vaapukan Kermiitti)
03.03.2014 t. Vaapukan Jelviina (i. Kalevan Juksaus)
16.03.2014 o. Vaapukan Oikku (i. Vaapukan Jekku)


Tämä on virtuaalihevonen, sitä ei ole oikeasti olemassa! This horse is a sim game horse!