Virtuaalitalli Vaapukka
Päivitetty viimeksi : 21.01.2015

Vaapukkaan ei oteta hoitajia!
@: vaapukkav@gmail.com
Tilausvarsakyselyt yms!

ETUSIVU          HEVOSET          KASVATUS          KILPAILUT          ESITTELY          VIERASKIRJA

(Ch) Mittumaarikuvien © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Virallinen nimi:
Lempinimi:
Rotu:
Sukupuoli:
Väri:
Säkäkorkeus:
Syntynyt:
Ikä:
 
Mittumaari
Miisa
suomenpienhevonen
tamma
hopearuunikko
146 cm
20.06.2008
240d = 1a
(kuitenkin 4v. 15.02.2009)
Painotuslaji:
Koulutustaso:
 
Kasvattaja:
Omistaja / omistajan
VRL-tunnus/tallitunnus:

Rekisterinumero:
Saavutukset:
yleispainote
ko Va B, re 100cm

heidi
Crystal, Vaapukka
VRL-00628 / VAAP1784

VH05-018-0047
(Ch)

Luonne:


Mittumaari, tuo juhannusvarsa, syntyi siis juhannuksena 2008 ja yllätti omistajansa! Nimensä tämä kuvankaunis suomenpienhevostamma saikin juuri juhannuksen toisen nimen, mittumaarin mukaan. Mittumaari on lempeä tamma. Se osaa olla kiltisti ja kohdella ketä tahansa kunnolla. Se ei ole erilainen lasten kuin aikuistenkaan käsissä ja on kovin neutraali aina. Voisi melkein vitsailla siitä, että Miisaksi kutsutun tamman pH-arvo taitaa olla seitsemän. Niin tyyni ja rauhallinen se on! Kun minulle soitettiin tällaisen palleron olevan syntynyt, riensin heti katsomaan sitä. Miisa-varsa imi ahnaasti emänsä nisistä maitoa ja näytti terhakalta ja täysin terveeltä. Päätin siltä istumalta, että koska sen isä oli oma orini Pikantti ja emä oma kasvattini, ottaisin varsan itselleni! Ja mikä etten ottaisi, kaipailinkin juuri suomenpienhevosta. Miisa on luonteeltaan perin ihana. Se osaa käyttäytä tilanteessa kuin tilanteessa eikä tammaa tarvitse hävetä näyttelyissä tai muissakaan kisoissa. Se ei aiheuta hämmennystä karkureissujensa takia tai pompi pystyyn taluttajan käsissä. Se päästää ylimääräiset höyryt itsestään pihalle aina tarhassa ja laitumella, jossa Miisa rakastaakin telmiä suokkikavereidensa kanssa. Miisan lempikaveri on ehdottomasti Tuikku, eli siis Keinumäen Tuikeri. Tämä kaksikko on suurinpiirtein samanikäisiäkin, niin heillä on aina hauskaa yhdessä!

Miisan touhuja onkin hauska katsella pitkin päivää, sillä tamma keksii kaikkea tekemistä itselleen. Se ei jaksa olla hetkeäkään ilman aktiviteettiä ja siksi sen kanssa ei paljoa pidetä lepopäiviä. Rankat maastoreissut ja koulutreenit ovat Miisan mieleen kovinkin, vaikka joskus se haluaa hyppiä esteitä! Esteillä Miisalla on hyvä ponnistusarviointi, eikä se lähes koskaan kiellä taikka tiputa esteitä. Miisa on taitava lähes joka lajissa, sillä se toimii myös kärryjen edessä. Miisaa käytetään erilaisissa tapahtumissa ajossa, mutta muuten sen kanssa vain ratsastetaan. Miisa on hoitotilanteissa kuten hevosen pitääkin. Se seisoo silmät ummessa ja lerputtaa huultaan. Se nostaa päänsä vain, jos sitä rapsuttaa ryntäiltä tai sään kohdalta. Miisa kutiaa herkästi, joten sitä tulee harjata kovin vedoin, ettei pieni harjaus vain syyhytä tammaa lisää. Miisa on helppo loimittaa. Se ei sano vastaan missään vaiheessa tai polje jalkaansa maahan. Toisinaan Miisakin kyllästyy hoitoon ja alkaa kuopia ja heitellä päätään levottomana. Miisa pitää hoitamisesta, mutta sen mielestä kaikki pitäisi tehdä suhteellisen reipasta vauhtia. Miisa ei ymmärrä sitä, että kuolaimia pitää asetella tammalle yli viittä minuuttia, kaikki pitäisi hoitua hetkessä. Siinä mielessä Miisa on aika kärsimätön, mutta komentamalla tamma kyllä odottaa kauemminkin. Miisa on helppo satuloida ja suitsia eikä pesukaan tuota ongelmia!

Ratsuna tamma on omanlaatuisensa. Vaikka luulisi, että tamma olisi aina täysin kiltti ja nuhteeton, ei se sitä täysin ole. Nimittäin tammalla on jokin ihmeellinen aisti, jolla se tietää mikä päivä on kyseessä. Jokainen keskiviikko Miisan kanssa on ratsailla yhtä tuskaa! Miisa kenkkuilee aina keskiviikkoisin, liekö sattumaa mutta niin se vain on! Miisa ei päästäisi ihmistä silloin edes selkäänsä, mutta jos sitkeä sissi sinne kuitenkin kapuaa, alkaa armoton pukitus! Miisan saa kuriin vain taitava ratsastaja, joka uskaltaa antaa pukkikoneelle pohkeita ja raipastakin. Miisa ei pelkää raippaa, vaan pikemminkin on niin turtunut siihen, ettei se edes huomaa jos raipalla mätkäisee. Miisaa kannattaa keskiviikkoisin juoksuttaa, sillä siinä se kulkee hyvin. Myöskään ajossa ei ole ongelmia. Muina päivinä Miisa on rento ja mukava ratsu. Se kävelee kaula suorana ja käyttää selkäänsä yms. Kouluradalla Miisa osaa koota itseään ihan itsestään ja täten se näyttääkin perin kauniilta kuvissakin. Tamma nostaa laukan aika vaikeasti, sillä se on oppinut nostamaan laukan vain todella tarkoista pohkeista. Koskaan laukannostossa Miisalla ei saa unohtaa hyvää puolipidätettä, sillä Miisa kuuntelee ratsastajaa hyvin ja huomaa kaikki pienetkin virheet laukannostossa ja sitten ei laukka nouse. Ravi Miisalla on reipasta ja mukavaa. Siinä on kiva istua eikä se pomputa harjoitusravissakaan. Käynti tammalla on myöskin reipasta.

Sukutaulu


i. Haavelaakson Pikantti
ii. Bellin Ruhtinas iii. Keijulammen Eemeli
iie. Viljamäen Meirami
ie. Taikakuun Hämypilvi
VIR MVA Ch, KTK-II
iei. Silmukan Gabriel
iee. Lumotuksen Narsissi
KTK III, YLA 1
e. Vaapukan Minea ei. TT Kulissi
YLA2
eii. Palkkasoturi D
KRJ-IV, YLA2
eie. Tulituulen Tuulikki
ee. Vaapukan Melia
VIR MVA Ch, KRJ-III, YLA3, KTK-II
eei. Ellenin Rimeo
eee. LNA Pampula
VIR MVA ch, KTK-II


Valmennukset ja päiväkirja


Kouluvalmennus 15.01.2014, Helppo A, valmentajana alhippa
Ratsukko oli verryttelemässä, sovitusti, saapuessani paikalle pitämään valmennusta. Ratsuna tänään toimi Miisa, pieni, mutta varsin mukavasti liikkuva tamma, joka kuitenkaan alusta alkaen ei näyttänyt tyystin ongelmattomalta. Päivän aiheeksi oli valikoitunut keskiaskellajit ja siirtymiset, joiden parissa saimmekin puurtaa hyvin pitkälti. Aloitimme työskentelyn ravissa, kun tamma selkeästi tuntui olevan jo hyvin avuilla. Siirtymiset harjoitusravin ja keskiravin välillä olivat alkuun melko olemattomat, mutta kun ratsastaja sai tamman paremmalle ohjastuntumalle ja pohjeavut alkoivat menemään paremmin läpi alkoi selkeän eron huomaamaan. Ensin se oli hieman pienempi, mutta mitä tehokkaammin ratsastaja itse työskenteli selässä, sen paremmin alkoi Miisa toimimaan. Eikä keskiravi tuntunut tammalle tuottavan ongelmaa, kunhan se vain saatiin ensin hieman käynnistymään. Tähän väliin pieni tauko vapaamman ravin ja lyhyen käyntijakson kautta. Miisa uudestaan hyvin avuille ja sitten samaan työskentelyyn laukan kanssa. Alkuun tamman kanssa oli pientä innostumisongelmaa, tahti kiihtyi liikaa, mutta sitkeän ratsastajan ansiosta myös keskilaukka alkoi näyttämään varsin hyvältä ja siirtymisen harjoituslaukan sekä keskilaukan välillä olivat napakat ja selkeät. Lopuksi ratsukko sai tehdä itsenäisen loppuverryttelyn. Miisa on selkeästi ratsu jota saa hieman työstään, mutta työ tuottaa lopulta myös melko helpolla tulosta. Miisa kaipailee selkeästi paljon ratsastajan tukea ja rohkaisua toimia halutulla tavalla. Mukava ratsukko valmentaa, kun työstämiseen hieman kaivataan apua, eikä vain anneta pelkästään tehtäviä joita suorittaa.

Kouluvalmennus 21.02.2014, Helppo A, valmentajana emalia
Crystal oli puhunut kanssani laukannosto-ongelmista Miisan kanssa. Halusin hioa ratsukon yhteistyötä mahdollisimman sujuvaksi, joten aloitimme harjoittelemalla siirtymisiä. Kun Miisa oli lämmitelty oli vuorossa ravi-laukka ja käynti-laukka siirtymiset. Muutaman yrityksen jälkeen Crystal sai nostettua kauniin sujuvan laukan ravista. Seuraavalla yrityksellä apuihin tuli vain ärtynyt päänheilautus. Pyysin ratsukon keskelle ja pyysin Crystalia näyttämään kohdan josta hän apunsa antaa. Tarkensimme hieman ratsastajan asentoa ja apuja. Uusi yritys ravista laukkaan onnistui heti kerralla. Tammalla tuntui olevan virtaa, joten annoin ratsukon jymistellä hetken aikaa kunnon laukkaa ennen kuin uusimme jälleen yrityksen siirtymisestä. Ravista laukkaan työskentely alkoi sujua ja ratsukko löytää yhteistä säveltä. Päätimme vaikeuttaa työskentelyä hieman ja siirtymiset otettiin käynnistä. Muutamien kirosanojen ja tamman manaamisen sekä raviin tai pikku pukkeihin päätyneiden yritysten jälkeen siirtyminen löytyi. Laukka-käynti sujui sen jälkeen lähes moitteetta. Aikaa oli vielä jäljellä ja ratsukosta ainakin ratsulla tuntui olevan vielä yllinkyllin virtaa, joten päätimme tehdä loppuun muutamia laukanvaihtoja käynnin kautta. Tätä oli selvästi harjoiteltu reilummin. Laukanvaihdot sujuivat nopeasti hyvinkin kauniisti ja siihen oli hyvä lopettaa kun ratsukon kummallakin osapuolella oli hyvä mieli. Miisan kanssa kun perusasiat saadaan natsaamaan just eikä melkein niin mahdollisuuksia on lähes mihin vain.

Kuvagalleriakuvien © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Kilpailut: (vain sijoitukset)


Yhteensä 115 kisaa.
ERJ:n kisoja niistä 30 kpl.
VVJ:n kisoja niistä 12 kpl.
KRJ:n kisoja niistä 69 kpl.
NJ:n kisoja niistä 4 kpl.

saavuttanut KRJ:n maksimisijoitusmäärän kesällä 2008
27.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/40
27.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/40
27.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/40
27.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/40
30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/50
30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/50
30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 7/50
30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/50
30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/50
30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/50
30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 3/50
30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 7/50
30.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 6/50
05.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/35
05.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/35
07.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/93
07.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/90
07.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 7/93
26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 2/32
30.07.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A,4/136
30.07.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B,6/40
05.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A,6/60
01.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 6/50
26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 8/65
26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/69
26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, KN Special, 1/70
26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/69
26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/59
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 6/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 2/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/40
31.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/40
26.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 2/32
04.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/50
14.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 9/100
09.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/100
07.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/97
07.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 9/84
07.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/84
03.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/40
03.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/40
03.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 5/40
27.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/40
27.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/40
27.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/40
27.08.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/40
02.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 7/60
14.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 5/300
15.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/76
13.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/30
16.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/40
20.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 9/121
28.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/168
01.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/50
02.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/50
14.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 5/40
22.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/50
14.09.2008 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/23
21.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/50
22.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/40

11.07.2008 VVJ Valjakkoajo, Vaativa yhdistetty, 1/19
21.07.2008 VVJ Valjakkoajo, Noviisi yhdistetty, 1/20
02.12.2008 VVJ Valjakkoajo, Noviisi koulukoe, 2/19
15.06.2008 VVJ Valjakkoajo, Noviisi yhdistetty, 1/7
11.07.2008 VVJ Valjakkoajo, Vaativa yhdistetty, 2/21
11.07.2008 VVJ Valjakkoajo, Vaativa yhdistetty, 4/17
27.07.2008 VVJ Valjakkoajo, Noviisi yhdistetty, 5/37
12.08.2008 VVJ Valjakkoajo, Vaativa yhdistetty, 3/21
12.08.2008 VVJ Valjakkoajo, Vaativa yhdistetty, 1/21
25.07.2008 VVJ Valjakkoajo, Vaikea kestävyyskoe, 2/9
23.07.2008 VVJ Valjakkoajo, Vaikea koulukoe, 1/9
01.10.2008 VVJ Valjakkoajo, Noviisi yhdistetty, 4/20

08.12.2008 ERJ Esteratsastus, 60 cm, 5/27
06.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 2/40
08.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/40
10.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 3/40
11.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/30
08.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 1/35
10.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/40
17.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 4/30
21.03.2014 ERJ Esteratsastus, 60cm, 1/30
15.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 4/40
18.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/30
20.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 1/30
19.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 2/50
23.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/50
24.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 7/50
25.03.2014 ERJ Esteratsastus, 70cm, 2/60
29.03.2014 ERJ Esteratsastus, 70cm, 7/60
01.05.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 2/30
03.05.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 1/30
26.05.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 1/30
30.05.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 4/30
14.09.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 1/30
27.09.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 1/30
04.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 2/30
10.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 5/30
14.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 2/30
15.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 4/30
06.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 5/30
02.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 2/30
07.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 2/30

23.07.2008 Class 3 / NJ Näyttelyt, sph-tammat, irtoSERT & JS (pt. Siiri K.)
30.01.2009 Keinumäki / NJ Näyttelyt, s(p)h-tammat, irtoSERT & JS (pt. Pulmu N.)
30.01.2009 Fiktio / NJ Näyttelyt, s(p)h-tammat, irtoSERT & JS (pt. Pulmu N.)
05.01.2010 Keinumäki / NJ Näyttelyt, s(p)h-tammat, irtoSERT & JS (pt. Siiri K.)

Jälkeläiset:


12.12.2009 t. Vaapukan Mirha (i. Turhapuro U)
14.02.2014 t. Vaapukan Liinukka (i. Rätvänän Taikuri)
01.03.2014 o. Vaapukan Vekseli (i. Sirkkeen Arotuli KTK-II)


Tämä on virtuaalihevonen, sitä ei ole oikeasti olemassa! This horse is a sim game horse!