Virtuaalitalli Vaapukka
Päivitetty viimeksi : 21.01.2015

Vaapukkaan ei oteta hoitajia!
@: vaapukkav@gmail.com
Tilausvarsakyselyt yms!

ETUSIVU          HEVOSET          KASVATUS          KILPAILUT          ESITTELY          VIERASKIRJA

Lakean Lutukkakuvien © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Virallinen nimi:
Lempinimi:
Rotu:
Sukupuoli:
Väri:
Säkäkorkeus:
Syntynyt:
Ikä:
 
Lakean Lutukka
Luttu
suomenhevonen
tamma
musta
149 cm
29.10.2008
240d = 1a
(kuitenkin 4v. 26.06.2009)
Painotuslaji:
Koulutustaso:
 
Kasvattaja:
Omistaja / omistajan
VRL-tunnus/tallitunnus:

Rekisterinumero:
Saavutukset:
yleispainote
ko Va B, re 100cm

Virtuaalitalli Lakea
Crystal, Vaapukka
VRL-00628 / VAAP1784

VH14-018-0229
-

Luonne:


Luttu on kuin suoraan yläasteelta karannut, sellainen hieman kyräilevä ja mahdollisesti selkäänpuukottava neitokainen, jonka kemiat eivät kohtaa ihan jokaisen vastaantulijan kanssa. Tamma ei siis sovi ihan kaikkien käsiteltäväksi, vaan vaatii ihmiseltään tiettyä kärsivällisyyttä ja huumorintajua, jotta yhteiselo sujuisi ongelmitta. Välillä tamma käyttäytyy kuin ihmisenmieli, mutta seuraavassa hetkessä se jo saattaa esittää kipakan mielipiteensä erilaisista asioista ja toimenpiteistä, jotka eivät häntä kiinnosta. Luttu on sellainen primadonna, joka mielellään pysyisi vain omalla mukavuusalueellaan turhaan rasittamatta itseään, joten aktiivista työnvieroksujan vikaa tammasta kyllä löytyy.

Karsinassaan tamma todellakin on kuin kotonaan, joten aina se ei innostu siitä, että sisään astuu vierailija. Tuttuja ihmisiä Luttu ottaa vastaan jopa mielellään, mutta tuntemattomampien kanssa vierähtää tovi jos toinenkin suhteen luomisessa. Muutamat hoitotoimenpiteet, kuten satulavyön kiristäminen ja takajalkojen harjaaminen aiheuttavat lähes aina välittömän pään aukomisen, joten Luttua ei saa päästää niskan päälle, vaan tammalle tulee osoittaa selkeästi se, että sitä tosiaan saa koskea joka paikkaan. Vieraamman ihmisen kannattaa hoitaa tamma pesukarsinassa, jossa se yleensä napottaa varsin siivosti. Kengitys ja muut hoitotoimenpiteet sujuvat yleensä ongelmitta, sillä halutessaan Luttu kyllä osaa käyttäytyä ja seisoa kiltisti paikoillaan – sitä se vain ei aina halua kaikille paljastaa.

Ratsuna Luttu on vähän sellainen, että jos sitä ei alusta asti laita tekemään töitä, niin tamma ei juuri jalkaansa liikauta. Mikään laiskamato se ei pohjimmiltaan kuitenkaan ole, vaan liikkuu kyllä eteenpäin ilman itkupotkuraivareita. Tamma vain edellyttää ratsastajaltaan sitä samaa aktiivisuutta, mitä siltä itseltä vaaditaan. Kun Lutun saa mukavasti hereille ja tekemään hommia, irtoaa siitä varsin näyttäviä liikkeitä. Erityisesti lisäyksissä se on omimmillaan, ja peräänantoon se hakeutuu yleensä melko nopeasti sen jälkeen, kun ratsastaja vain saa sen aktiiviseksi. Joskus, erityisesti keväällä, tammalla saattaa olla enemmän niitä haastavampia päiviä, jolloin se reagoi pohkeeseen tai raipan näpäytykseen vain heittämällä takapäätään ilmaan. Treenien alussa se saattaa myös yrittää luistaa tehtävistä näkemällä ympärillään kaikenlaisia mörköjä, joita se sitten aktiivisesti karttelee. Tässäkin kohtaa ratsastajan on oltava tarkkaavainen ja annettava tiukasti tammalle ne rajat, joiden mukaan treenatessa toimitaan. Suustaan Luttu on aika herkkä, joten kiskomaan sitä ei missään tapauksessa saa jäädä tai tamma ottaa stopin ja lopettaa sen viimeisenkin eteenpäinpyrkimyksen siltä päivältä. Maastossa Luttu saattaa yksin ollessaan järkyttyä syvästi liian jännittävistä asioista ja tehdä stopit, mutta jonkun perässä kulkiessaan se ei yleensä kehitä minkäänlaista kohtausta. Mielellään tamma päästelee höyryjä vähän reippaammassakin menossa, tosin välillä pidätteet saattavat kaikua kuuroille korville lenkin äityessä oikein vauhdikkaaksi.

Esteillä Luttu on hieman epävarma ja tarvitseekin ratsastajaltaan jatkuvasti rohkaisua ylittääkseen matalammatkin esteet. Aluksi tamma yrittää yleensä etsiä erilaisia porsaanreikiä tehtävistä ja huomaakin erittäin helposti, jos ratsastajalla ei ole alapohje paikallaan, mikä saa sen helposti vilahtamaan esteestä ohi. Lisäksi silloin, jos ratsastaja jää suuhun kiinni, närkästyy Luttu huomattavasti ja saattaa aloittaa koko tunnin kestävän kieltelyn. Ratsastajan onkin syytä muistaa myödätä reilusti esteen päällä ja lähteä ajoissa hyppyyn mukaan. Kilpailuissa Lutulta löytyy astetta enemmän säpäkkyyttä, joten kisaajan on oltava jatkuvasti valppaana ja huomioitava tamman oikut. Liian lähelle tulevat vieraat hevoset saavat Lutun kärttyisäksi, vaikka tamma muuten hevosseurasta pitääkin. Trailerissa matkustaminen ei oikein ole Lutun lempipuuhaa, ja sitä saattaa joutua houkuttelemaan oikein urakalla kyytiin, jos tamma päättää olla oikein hankalalla tuulella. Ensimmäisenä ei Luttu yleensä koppiin suostu astelemaan, mutta jos joku tuttu hevonen sisällä jo valmiiksi odottaa, menee Luttu useimmiten suhteellisen helposti sisälle.

Sukutaulu


i. Hämypuron Rallekas
ii. VIR MVA Ch Riitamaan Tumputtaja iii. Karman Suveneri
iie. Haapaluodon Tinta
ie. Sannin Helmiäinen iei. Kivisen Hurmuri
ERJ III, YLA2, SLA I
iee. Meitin Pipsa
KRJ III
e. MC Tyttö Tuollainen ei. Viehättävän Pöljä eii. Hilavitkutin
eie. Pirun Morsian
ee. VIR MVA Ch Kirveltäjän Hipaisu eei. Hippapeli KIR
ERJ III
eee. Päivänpaiste
KTK III


Valmennukset ja päiväkirja


Kouluvalmennus 21.02.2014, Vaativa B, valmentajana Sunnie A.
Päivän toinen valmennus oli omistettu Lutulle, ja heti ensimmäiseksi huomasin että tammalla ei ollut kovin hyvä päivä meneillään. Luttu kiukutteli hieman ja oli vaikea saada toimimaan. Kun lopulta se saatiin aktiiviseksi, tamma hakeutui kauniisti peräänantoon ja näytti minulle parhaat puolensa. Ravissa Luttu toimi yhtä aktiivisesti kuin ratsastajakin - se ei antanut sen enempää eikä vähempääkään. Hieman puoliteholla harjoitusravi kuitenkin eteni, joten pyysin Crystalia pyöräyttämään hartioita ja rentoutumaan. Hän sai omalla suhtautumisellaan myös Luttu-neidon kantamaan itseään paremmin ja kun vielä pyysin aktiivisempaa askellusta, sain nähdä suomineidon hyviä puolia. Siirryimme lopulta laukkaan, ja nyt saimmekin testata päivän ensimmäistä perehdyttävää aihetta - vastalaukka. Kun Luttu oli saatu sopivaan tahtiin, pyysin Crystalia vaihtamaan suuntaa ilman että vaihtaa laukkaa. Luttu näytti ihmettelevän tätä uutta ratkaisua ja saimme toistaa temppua pari kertaa ennen kuin tamma suoriutui siitä moitteitta. Seuraavaksi pitäisi vaihtaa vastalaukkaan, joten ravin kautta nostettiin myötälaukka ja kun Crystal oli valmis, annoin hänelle luvan yrittää. Luttu ei ensin reagoinut mitenkään, mutta muutaman kerran jälkeen tamma vaihtoi hieman vastahakoisesti vastalaukkaan - anella ei sentään tarvinnut. Muutaman toiston jälkeen Luttu viimein ymmärsi, mitä oli tarkoitus tehdä, vielä parin toiston jälkeen siirryimme kuitenkin raviin ja sitten pitäisi nostaa vastalaukka. Luttu sai ensin jalkansa sekaisin ja nosti hätäisesti myötälaukan, mutta heti yritettiin uudelleen ja kun tamma keskittyi oikein kovasti, saatiin harjoituksesta myös paljon irti ja Luttu onnistuikin nostamaan vastalaukan useamman kerran.

Seuraavaksi siirryimme myötälaukkaan ja hidastimme tahtia, jotta koottu laukka toteutuisi. Luttu osasi kyllä koota askeleensa, mutta ei malttanut erityisesti pitää laukkaa koottuna ja lössähti useamman kerran. Kokosimme ravissa peräänantoon ja sitten nostimme jälleen laukan - tällä kertaa Luttu toimi mahtavasti. Tamma kokosi laukkansa hyvin ja siihen oli hyvä lopetta tämän harjoittelu. Crystal oli toivonut vielä sulkutaivutusten hiomista, joten hänen saamansa pitää. Aloitimme käynnissä ratsastamalla sulkutaivutuksia pitkillä sivuilla ja päädyissä taivuttelemalla ympyröillä. Kun Crystal rentoutui, homma alkoi sujumaan ja siirryttiin raviin. Pitkällä sivulla ratsastettiin ihan muutamia askelia sulkutaivutusta ja pääty-ympyröillä kevennettiin etsien rentoa ja pyöreää ravia eteen. Sain muistuttaa Crystalia siitä että sisäohjan käsi oli sopiva noin sään kohdalla. Luttu liikkui pyydetyllä tavalla ja Crystalkin näytti hymyilevän satulassa. Siirryttiin laukkaan ja samassa tehtävässä. Laukka heittelehti ensin, mutta sitten Crystal sai tempon tasaiseksi ja rauhalliseksi. Sitten aloimme hitaasti mutta varmasti taivuttamaan sulkutaivutukselle. Luttu onnistui todella hyvin ja huomasin kuinka tamman keskittymiskyky oli kasvanut koko ajan. Samat harjoitukset tehtiin vielä vastakkaiseenkin suuntaan hyvällä menestyksellä. Onnistumiseen oli hyvä lopettaa, joten kehuin Crystalia ja kehotin häntä työskentelemään lisää Lutun kanssa - ehkä tamman työmotivaatio kasvaisi harjoittelun myötä ja ratsastaja voisi rentoutua enemmän jatkossa.

Kouluvalmennus 26.02.2014, Helppo A, valmentajana Noka
Luttu oli tänään säpäkkänä. Alkuverryttelyssä tamma tuntui karkaavan maneesin seinille, kun lumi tippui välillä humahtaen katolta tai tuuli paukutteli ikkunoita. Pistimmekin Lutun heti alkuun kunnolla töihin. Voltteja, kiemurauria, pohkeenväistöä ravissa ja laukassa ja saimmekin tamman mukavasti kuulolle. Alkuverryttelyn jälkeen ratsukko sai tehdä ravissa ja laukassa avo- ja sulkutaivutusta. Ravissa tekniikka oli hallussa, mutta Luttu liikkui vetelästi. Kehoitin ratsastajaa aktivoimaan ulkopohkeen ja nostamaan käsiä aavistuksen ylemmäs. Tamma oli heti, kuin toinen hevonen! Se liikkui ryhdikkäänä ja liikkeessä oli energiaa. Hyvä! Laukassa taas riitti energiaa, mutta samalla tekninen puoli kärsi ja taivutus muuttui hätäiseksi väistöksi. Taas korjattiin ratsastajan käsien paikkaa ja tiivistettiin vielä istuntaa. Jälleen näytti paremmalta. Loppuun vielä muutama laukanvaihto ja sen jälkeen vapaa loppuverryttely.

Kilpailut: (vain sijoitukset)


Yhteensä 90 kisaa.
KRJ:n kisoja niistä 70 kpl.
ERJ:n kisoja niistä 20 kpl.
NJ:n kisoja niistä 0 kpl.

saavuttanut KRJ:n maksimisijoitusmäärän tammikuussa 2014
31.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/40
17.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/40
17.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/40
06.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/40
23.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/100
23.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 7/60
23.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/60
24.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/60
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 7/60
26.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 7/60
21.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/100
26.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/100
27.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/100
27.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 8/100
23.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/30
02.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 08/100
12.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 01/50
15.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 06/50
15.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 06/45
16.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 06/50
17.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 06/50
18.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 04/50
18.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A:2, 3/30
19.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A:2, 4/30
19.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B:6, 4/30
25.06.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/40
26.06.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 3/40
28.06.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/40
29.06.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 6/38
01.07.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/39
02.07.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/38
03.07.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 5/38
25.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/50
27.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/50
21.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/100
03.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
08.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
09.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/30
11.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/30
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
19.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/30
20.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/30
21.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/30
22.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/30
28.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/50
05.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
05.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
08.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/30
09.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/30
15.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
21.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/30
01.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/30
03.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/30
28.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/40
01.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/40
03.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/40
05.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/40
11.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 7/50
16.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/50
16.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/50
01.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/50
02.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/50
27.01.2014 KRJ Kouluratsastus, KN Special, 3/100
02.02.2014 KRJ Kouluratsastus, KN Special, 2/100
31.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/40
31.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/40
01.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/40
02.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/40
03.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 5/40
15.03.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/26

25.03.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 4/30
18.03.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 6/50
27.03.2014 ERJ Esteratsastus, 90cm, 6/50
28.03.2014 ERJ Esteratsastus, 90cm, 4/50
22.05.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 2/30
20.05.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 5/30
26.05.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 2/30
04.06.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 4/40
05.06.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/40
27.05.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 4/40
03.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 4/30
08.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 1/30
10.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 3/30
14.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 2/30
04.06.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 2/40
24.05.2014 ERJ Esteratsastus, 100cm, 8/80
28.09.2014 ERJ Esteratsastus, 100 cm, 4/30
29.09.2014 ERJ Esteratsastus, 100 cm, 1/30
03.10.2014 ERJ Esteratsastus, 100 cm, 2/30
07.10.2014 ERJ Esteratsastus, 100 cm, 1/30

Jälkeläiset:


01.12.2013 t. Vaapukan Luuttu (i. Pirunkorven Jamssi)
17.01.2014 t. Vaapukan Pistaasi (i. Fiktion Penjami)
18.02.2014 o. Vaapukan Luoti (i. Kevätrinteen Hemmo)
15.04.2014 t. Vaapukan Laalaa (i. Vaapukan Kuriiri)
20.07.2014 t. Vaapukan Leena (i. Ruishattara)

Tämä on virtuaalihevonen, sitä ei ole oikeasti olemassa! This horse is a sim game horse!