Virtuaalitalli Vaapukka
Päivitetty viimeksi : 21.01.2015

Vaapukkaan ei oteta hoitajia!
@: vaapukkav@gmail.com
Tilausvarsakyselyt yms!

ETUSIVU          HEVOSET          KASVATUS          KILPAILUT          ESITTELY          VIERASKIRJA

(Ch) Vaapukan Lucia KTK-IIIkuvien © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Virallinen nimi:
Lempinimi:
Rotu:
Sukupuoli:
Väri:
Säkäkorkeus:
Syntynyt:
Ikä:
 
 
Vaapukan Lucia
Lucia
shetlanninponi
tamma
ruunikko
101 cm
14.09.2008
240d = 1a
(kuitenkin 4v. 12.05.2009)

Painotuslaji:
Koulutustaso:
 
Kasvattaja:
Omistaja / omistajan
VRL-tunnus/tallitunnus:

Rekisterinumero:
Saavutukset:
koulupainotteinen
ko He B

Crystal, Vaapukka
Crystal, Vaapukka
VRL-00628 / VAAP1784

VH05-017-0031
(Ch), KTK-III

KTK-lausunto:


shetlanninponi, Vaapukan Lucia VH05-017-0031, om. Crystal
16 + 16 + 16 + 14 = 62p, KTK-III
- etupää kaunis. Takakorkeutta ja melko suorat linjat takapäässä
- kevyt runko, saisi olla lihaksikkaampi, ohut kaula
- selkeä rotu- ja tammaleima, hyvä kaula, pystyhkö lapa, tiivis runko, jyrkkä lautanen, kaviot eva
- epäedustava asento, pystyhkö lapa, takakorkea

Luonne:


Vaapukan Lucia on reipas pikkuponin ilmestys. Se suorastaan jaksaa ilahduttaa ihmisiä eri tavoin monina päivinä, eikä tammalta löydy naama väärässä päiviä, joka onkin yksi perusniksi, jonka takia Lucia nielee paljon suosiota tallissa. Vaikka reippaus tuo pieniä rajoitteita, eli siis sellaisia, että Lucia on hiukkasen adhd tapaus, joka meinaa sitä että kauaa se ei malta olla paikallaan ja joka päivä toistuvat harjoitukset eivät käy tammalle. Siksi hoitajalla onkin iso työ aina keksiä erilaisia harjoitteita ja tekemisiä, jottei tamma rupeaisi tekemään ilkivaltaa. Vekkuli on toinen sana, millä Luciaa voisi kuvailla. Se kun tylsistyessään ilkivallan lisäksi on vallan mainio keksimään kaikenlaisia jekkuja hoitajan päänmenoksi. Harjan ryöstämiset ja karsinan availu on arkipäivää. Toisinaan tamma kaipailee ihmistä, joka palauttaa sen ylipirteydestä maan pinnalle, ja pinnan alta tamman luonteesta löytyy pilkahdus rauhallisuuttakin.

Tämä tamma viihtyy erinomaisesti tarhassa, säällä millä hyvänsä. Siellä se keksii jatkuvasti itselleen ajanvietettä, ja ihmiselle tästä ei ole silloin vaivaa. Pienestä koosta huolimatta, Lucia on melko yläarvoinen laumajärjestyksessä, ja se pistää monet isompikokoisetkin kuriin helposti. Lucia on melko helppo talutettava, mutta se käyttää hyväkseen aina ylivoimaa. Jos se huomaa taluttajan haaveilevan, niin tottakai silloin se lähtee vetämään omia teitään kohti heinäpuskia ja toisia hevosia. Joskus myöskään tamma ei oikein malta kävellä, ja silloin luvassa on joitain ihme steppailu- tai hyppyshowta. Nämä kannattaa ottaa huumorilla.

Hoitaessa tamman vilkkaus oikein puhkeaa kukkaan. Silloin, jos hoitajalta on jäänyt hoitotavara turvan ulottuville, niin Lucia kyllä ottaa äkkiä sen hampaidensa väliin. Myöskin pitkä seisomisaika, ehdottomasti ei käy tamman kanssa. Mieluiten harjaus tapahtuukin karsinassa, jossa tamma saa samalla touhuta omiansa, räplätä jotain tai rouskutella heinänkorsia maasta. Turhautumistaan nimittäin Lucia purkaa ihmiseen. Silloin saattaa hoitajan ihana paita olla piakkoin hampaiden välissä.. Tästäkin tilanteesta selvitään kekseliäällä hoitajalla. Lucian onnistunein niksi on kavioiden nostelu ja laittelu, kun kengittäjäkin on niin pikkutamma ei edes yritä lähtä omille teilleen, vaan kummasti kunnioittaa ihmistä. Varusteita laitellessa Lucia ottaa kaiken vastaan riemulla, ehkä liiankin innostuneena, sillä se pitää työnteosta tosissaan.

Selästä käsin Lucia omaa hieman työnarkomaanin piirteitä - valitettavasti ja onneksi. Sillä niistä on hyötyä, tamma tekee varmasti mitä pyydetään ja oikein mielellään, mutta toisinaan se masentuu epäonnistumisista ja tarvitsee aika paljon kehumista, jolloin tamma nousee taas omalle tasolleen. Kehujen myötä se nousee helposti taas työntekoon, jossa se onkin varsin lahjakas. Tapana Lucialla on kokeilla ratsastajaa, jos ei tunne sitä entuudestaan, oikein radikaalistikin, mutta jos selkään nousija on ennalta tunnettu niin ei varmasti tule mitään ongelmia. Lucialla on mukavan pehmeät askeleet, ja tahdikkaat askellajit. Sen vahvuus on tasainen ravi ja sen säätelykyky, joka on aina tullut sille luonnostaan. Laukka on myös hyvin pyörivää, mutta aika matalamuotoista. Työnteon motivaatio on se, mistä tamma saa aina tsemppipisteet tuomareilta. Tammaa opetettaessa huomattiin sen lahjakkuus, sillä jotkut liikkeet suorastaan pursusivat itsestään tammasta ulos, ja kauaa ei helpolle tasolle opettamisessa mennyt. Lucia on siis erittäin motivoitunut ratsuna, ja herkkä tapaus. Laiskaa päivää siltä ei löydy, vaan kuin korkeintaan sitten kun selästä on noustu pois.

Esteillä Lucia käy kierroksilla ja lujaa. Sen hypyt ovat sulavia, mutta usein liioiteltuja. Siksi tamma kuluttaa itseään paljon yhdessäkin hypyssä, kun ponkaisut ovat melkoisia. Siksi verryttelyissä ei tarvitse paljon ratoja hypellä. Kun ratsastajana on tällöin yhtä paljon vauhtia rakastava ihminen, parivaljakko on varsin hyvä, koska Lucialta tosiaan löytyy sitä vauhtia ehkä vähän liikaakin. Kun vauhtia saa vähän säädeltyä ja ohjat hanskaan, luvassa on tasaisempia ratoja ja ei niin yliliioiteltuja loikkia. Lucia on vilkas tamma, joka omaa korkean työmoraalin.

Sukutaulu:


i. CW Skeleton Liar
ii. CW Rebel Yell iii. Celebrin Gaur
iie. Candent
ie. Sunbeam v. Raad iei. VIR MVA Ch Suman v. Charoü
iee. SLY Nansen
e. Vaapukan Danicia ei. VIR MVA Ch Danes v. Missway
KTK III, KRJ III
eii. Ch Vaapukan Chover
YLA3
eie. VIR MVA Ch Danise v. Raad
KTK I, KRJ II, YLA2
ee. VIR MVA Ch Barticia v. Raad
YLA 2, KRJ III, Ch-M
eei. Pencocks Hugo
eee. Edenelle Ashley
VVJ II, YLA3


Valmennukset ja päiväkirja


Kouluvalmennus 15.02.2014, Helppo B, valmentajana Susanna
Crystal oli soittanut ja tilannut minut valmentamaan viikonlopuksi Vaapukkaan häntä ja hänen muutamaa ratsuaan. Kun Peetun valmennus oli ohi, hoitaja talutti soman ruunikon shetlanninponitamman maneesiin ja esitteli sen Vaapukan Luciaksi. Hoitajan lähdettyä Peetun kanssa tallille Crystal kapusi pienen Lucian selkään ja aloitti verryttelyn: olin sysännyt alkuverryttelyn hänen kontolleen, jotta voisin itse tarkkailla rauhassa ratsukkoa.

Pikkulinnut olivat kertoneet Lucian olevan taitava ratsu mutta adhd-tapaus, jonka itseluottamusta epäonnistumiset kuitenkin nakersivat. Niinpä päätin ottaa Crystalin ja Lucian valmennuksen teemaksi siirtymiset mutta vähän vaativammalla tasolla kuin aikaisemmalla tunnilla Peetun kanssa. Tehtävänä oli ensin kulkea käynnissä kaviouraa, kääntyä pitkällä sivulla kohti pituushalkaisijaa, jolla pysähdytään. Pysändyksen jälkeen tuli peruuttaa neljä askelta sujuvasti, suoraan taaksepäin ja ilman ylimääräisiä pysähdyksiä. Sitten sai jatkaa matkaa taas eteenpäin kohti vastakkaista pitkää sivua, jossa vaihdettiin kierrosta kääntymällä eri suuntaan kuin mistä tultiin. Crystal ja Lucia selvisivät tehtävästä yllättävän hyvin, kun tamma oli ensin sisäistänyt, että tämä tehtävä oli tosiaan tarkoitus tehdä niinkin hitaassa askellajissa kuin käynti. Pysähdyksessä hiljaa seisominen tuotti odotetusti hieman vaikeuksia, mutta siitä lannistumatta ratsukko yritti uudelleen ja yritys tuotti tulosta: Lucia sai nopeasti juonesta kiinni, ja parin toiston jälkeen tehtävä alkoi sujua mallikelpoisesti. Niinpä pyysin ratsukkoa tekemään saman tehtävän ravissa. Nyt pysähdys ravista tuotti päänvaivaa, sillä Lucia ei tuntunut ymmärtävän, että ravista piti liukua suoraan pysähdykseen eikä hidastaa käynnin kautta. Ratsukon toistettua tehtävää useamman kerran ja Crystalin valmisteltua tammaansa erityisen huolellisesti pysähdyksiin, tehtävä alkoi sujua niin kuin pitikin. Yllättävää kyllä, peruutukset eivät tuottaneet Lucialle vaikeuksia missään vaiheessa, ei edes ravipysähdykseen yhdistettynä.

Ennen loppuverryttelyä ohjeistin Crystalin ratsastamaan isoa kahdeksikkoa laukassa niin, että silmukoiden risteyskohdassa vaihdettaisi laukka ravin kautta. Crystalin ei tarvinnut kahta kertaa pyytää Luciaa nostamaan laukkaa: näytti kuin tamma oli oikein odottanut, milloin oikein tulee laukan vuoro. Niinpä poni vaikutti suorastaan nauttivan päästellessään menemään minkä pienistä kintuistaan pääsi. Ensimmäisistä kahdeksikoista tuli varsin pulleita kovasta vauhdista johtuen, mutta Lucian rauhoituttua kahdeksikoista tuli juuri oikeanmuotoisia ja siirtymiset olivat täsmällisiä. Onnistuipa Lucia kerran vaihtamaan laukan lennostakin ilman raviin siirtymistä välillä - tiedä sitten, oliko tämä vahinko vai jo aiemmin opittu taito. Noin hienoon suoritukseen oli kuitenkin hyvä lopettaa, jotta sekä ratsastajalle että ratsulle jäisi hyvä mieli kuluneesta tunnista. Niinpä kehotin Crystalia tekemään vielä itsenäisesti loppuverryttelyn ennen jalkautumistaan ratsailta. Yleisesti ottaen valmennustunti sujui hienosti, ja yritteliäs Lucia teki minuun suuren vaikutuksen!

Kouluvalmennus 24.01.2014, Helppo B, valmentajana Veera R.
Seuraava valmennettavani oli shettistamma Lucia ja tämän omistaja. Pidimme ratsukon kanssa tänään kouluvalmennuksen ja heti alkulämmittelyissä kiinnitin huomiota tamman kuuntelevan ratsastajan apuja innokkaana. Aloitimme valmennuksen käynti-ravi-käynti tehtävällä. Tamma kokeili hieman ratsastajaansa ravissa lähtemällä todella nopeata ravia yhtäkkiä, muutaman toiston jälkeen tamma lopetti kuitenkin temppuilun. Vaihdoimme suuntaa ja pyysin ratsastajaa tekemään tammalla tehtävää tehdessään paljon voltteja. Tämän jälkeen pyysin ratsukko siirtymään raviin ja ravaamaan kahdeksikkoa, eli kääntymään aina pitkän sivun keskeltä toiselle puolelle ja vaihtamaan suuntaa. Sitten pyysin ratsukkoa siirtymään laukkaan ja ravaamaan aina tämän käännös kohdan. Laukat tamma nosti hienosti, mutta siirtymäkohdissa tammalla oli hieman hankaluuksia nätin ravin löytämisessä. Tämän jälkeen ratsukko ravasi vielä muutaman kierroksen. Tämän jälkeen lopetimmekin jo valmennuksen.

Kouluvalmennus 01.03.2014, Helppo B, valmentajana Cynoria
Tänään valmensin shettistamma Luciaa ja tämän ratsastajaa. Ruunikko tamma pyrki kivasti eteenpäin ja kuunteli ratsastajansa apuja. Keskityimme tänään hiomaan väistöjä, jotka olivat kuulemma viime aikoina tuottaneet Lucialle vähän päänvaivaa. Huomasin heti, mitä ratsastaja tarkoitti, sillä poni tuntui yrittävän karata alta pois, kun sitä pyydettiin väistämään. Otettiin ensin väistöjä ponille helpompaan suuntaan ja vasta kun ne menivät hyvin, vaihdettiin vaikeampaan. Hinkattiin väistöjä niin kauan, että saatiin tyydyttävä lopputulos aikaiseksi. Sen jälkeen halusin antaa ponille hetkeksi vähän helpotusta ja ratsukko sai laukata aika vapaasti pitkin kenttää. Siitä poni näytti tykkäävän ja meni tukka putkella minkä pienistä koivistaan pääsi. Kun ratsukko oli pari kertaa laukannut vapaasti kentän ympäri, otin ratsukon keskiympyrälle ja pyysin ratsastajaa vähän lyhentämään laukkaa. Lucia kuunteli hienosti ratsastajaansa ja esitteli komeaa keskilaukkaa. Loppuaika käytettiin käynti-laukka-siirtymisiin ja sitten oli aika mennä loppuravit ja -käynnit.

Kilpailut: (vain sijoitukset)


Yhteensä 64 kisaa.
KRJ:n kisoja niistä 64 kpl.
NJ:n kisoja niistä 0 kpl.

saavuttanut KRJ:n maksimisijoitusmäärän tammikuussa 2009
13.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/40
12.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/50
16.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/50
19.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/50
11.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/25
12.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/25
26.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 2/52
28.10.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 1/20
05.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 9/83
20.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/40
01.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 5/52
01.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/52
07.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 6/52
16.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 7/50
12.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 3/24
13.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 2/24
27.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 2/50
27.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/64
11.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/40
15.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/40
16.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/40
17.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 1/40
17.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/40
20.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/40
22.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 3/72
24.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 3/72
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 1/72
27.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/72
30.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 7/72
31.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 1/72
19.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/50
20.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/50
22.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/50
31.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/52
03.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 7/52
06.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 2/52
07.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 4/52
26.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 8/100
19.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/43
18.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 3/43
21.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 7/50
30.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 10/100
17.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 2/100
21.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 8/100
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Raviohjelma, 7/50
25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 9/100
20.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/50
23.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 1/50
28.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 2/30
29.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/30
31.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/30
24.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 9/100
27.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 9/99
29.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 5/45
21.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/98
24.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/50
26.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/60
20.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 10/100
23.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/100
21.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 8/80
12.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 01/50
15.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo C, 03/50
20.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/80
28.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Helppo B:2, 1/38
17.03.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/24

12.12.2008 Vadelmavene / NJ Näyttelyt, she-varsat, LKV3/9, irtoSERT & JS (pt. Kati S.)
10.02.2009 Virtuaalitalli Vaapukka / NJ Näyttelyt, she-tammat, irtoSERT & JS (pt. Peppi S.)
10.04.2011 Toivoton / NJ Näyttelyt, she-tammat, irtoSERT & JS (pt. Isla P.)

Jälkeläiset:


00.00.2008 o/t. Vaapukan ------ (i. nimi)
00.00.2008 o/t. Vaapukan ------ (i. nimi)
00.00.2008 o/t. Vaapukan ------ (i. nimi)
00.00.2008 o/t. Vaapukan ------ (i. nimi)


Tämä on virtuaalihevonen, sitä ei ole oikeasti olemassa! This horse is a sim game horse!