Virtuaalitalli Vaapukka
Päivitetty viimeksi : 21.01.2015

Vaapukkaan ei oteta hoitajia!
@: vaapukkav@gmail.com
Tilausvarsakyselyt yms!

ETUSIVU          HEVOSET          KASVATUS          KILPAILUT          ESITTELY          VIERASKIRJA

Pirunkorven Jamssi SLA-I, KRJ-I, YLA1 (AP3!)kuvien © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Virallinen nimi:
Lempinimi:
Rotu:
Sukupuoli:
Väri:
Säkäkorkeus:
Syntynyt:
Ikä:
 
Pirunkorven Jamssi
Jamssi
suomenhevonen
ori
tummanrautias
154 cm
28.11.2013
30d = 1a
(kuitenkin 3v. 01.01.2014)
Painotuslaji:
Koulutustaso:
 
Kasvattaja:
Omistaja / omistajan
VRL-tunnus/tallitunnus:

Rekisterinumero:
Saavutukset:
koulupainotteinen
ko Va B

Cannabia, Pirunkorpi
Crystal, Vaapukka
VRL-00628 / VAAP1784

VH14-018-0031
lue ylempää

Historian havinaa:


Oli kaunis talvinen aamu, kun katselin hevosiani Vaapukan mailla. Suomenhevosia minulla oli useita, mutta jotain puuttui. Pohdiskelin siinä valkoiseen aitaan nojaten ja katselin, miten suomenhevoslaumani käyskenteli tyytyväisenä lumisissa tarhoissa aamuheinien rippeitä syöden. Mietin myös tarkkaan tulevia jalostussuunnitelmiani ja yhtäkkiä ymmärsin, että mikäli haluaisin jalostaa suomenhevosia vielä pidemmälle, en pärjäisi lähes toisilleen sukua olevilla hevosilla kovinkaan pitkälle. Kylmyys jo hieman kolotti jäseniäni, joten vääntäydyin pystyasentoon ja lähdin kävelemään kohti piharakennusta ja tallitiloja. Parhaiten inspiroituisin uusista hevosista tallin kahvihuoneessa kuuman kupposen äärellä, joten jatkoin matkaani suoraan sinne.

Kahvihuoneessa tallitytöt näkivät ilmeestäni jotain olevan tapahtumassa. He supattelivat siinä keskenään ja livahtivat kuumien kaakaoidensa kera ulos huoneesta. Kaadoin kahvini kuppiin ja lorautin sekaan hieman kokkareista kevytmaitoa. Taisi olla viime viikkoista. Sekään ei häirinnyt mieltäni, kun otin puhelimeni kauniiseen käteen ja näppäilin numeroyhdistelmän. Muutaman hälytysäänen jälkeen kuulin iloisen naisäänen vastaavan minulle. Nainen oli Cannabia. Kyselin häneltä sen enempiä miettimättä millaisia nuoria oreja hänellä olisi kaupan. Cannabia kertoi minulle muutamastakin hienosta orista, joista hän odotti suurta. Yhden nimi jäi mieleeni tarkemmin, Pirunkorven Jamssi. Päätin lähteä katsomaan Cannabian orivalikoimaa tarkemmin heti seuraavana päivänä.

Traileri auton perässä starttasin matkaan Vaapukan pihalta parin tallitytön kera. Tytöt olivat välttämättä halukkaita lähtemään ostoreissulle mukaan, joten suostuin. Auton pehmeä hurina, Radio Suomipopin iloiset sävelet sekä tyytyväinen puheensorina tyttöjen ja minun kesken täytti auton. Tytöillä oli jos jonkinlaista suunnitelmaa uuden hevosen varalle. Muistuttelin heitä nätisti siitä, miten kyseessä olisi suomenhevosori ja se tulisi pääasiassa itselleni kilparatsuksi ja myös jalostuskäyttöön. Tytöt myöntyivät tähän ja muistivat onnekseen Vaapukassa olevan myös liuta shettiksiä juuri heitä varten. Saavuttuamme Pirunkorpeen Cannabia olikin jo vastassa pihalla. Hänellä oli Jamssi riimunnarussa vieressään. Ori oli upea ilmestys, vaikkakin tällöin vielä hyvin nuori. Se pisti silmääni niin, etten voinut kierroksen aikana olla miettimättä muuta kuin Jamssia.

Cannabia esitteli minulle Jamssin lisäksi kolme muuta oria. Mikään niistä ei ollut niin esiintymishalukas ja miellyttäväluonteinen ronskeine otteineen kuin Jamssi. Kahvipöydässä kierroksen jälkeen kaivelin taskustani lompakkoni ja läväytin pöydälle useat tuhannet eurot. Halusin juuri Jamssin ja olin valmis siitä maksamaan. Cannabia antoi minulle ystävänalennusta muutaman satasen ja hymy huulillani kävelin talliin kahvittelumme päätteeksi. Talutin uuden jalostusorini traileriin ja näin yhteinen matka tumman, ilmeikkään ja persoonallisen suomenhevosorini kanssa alkoi kohti Vaapukan talleja ja uutta kotia. Cannabia toivotti hyvää jatkoa orin kanssa ja lupasi tulla katsomaan miten poika kehittyy. Minulla oli niin paljon suunnitelmia tämän hevosen varalle, etten olisi tahtonut pysyä housuissani!

Luonne:


Jamssi kuuluu tallin oreista ronskeimpaan päähän. Se karjaisee pikkutytöt säikyiksi, ja samantien lähtee huhuja liikkeelle, että ori olisi jotenkin villimpi tapaus. Noh, toisin kuitenkin on. Tästä hevosesta paistaa kauas orimaisuus, ja selkeä sukupuolileima käyttäytymisestä, mutta Jamssi on todellisuudessa varsinainen herrasmies, varsinkin kotipuolessa ollessaan ja tuttuja asioita tehdessä. Suoraan sanoen Jamssi on se hevonen, joka näkijäänsä ensimmäisellä kerralla ihastuttaa, ja vihastuttaa.. Jamssilla on varsinainen temperamentti, joka näkyy sen eteenpäinpyrkivyydessä ratsastaessa ja vahvoista, polkevista liikeradoista. Kun ollaan muualla kuin kotikentällä, kannattaa ottaa tarkempi linja orin kanssa, ja muistaa, että sekin voi orimaisuudessaan unohtaa olevansa narun nokassa. Tuttu käsittelijä tuntee orin kujeilut sen verran mutkattomaksi asiaksi, ettei viitsi edes pienelle leikille vastata, joka onkin ihan hyvin päätelty, sillä tämä ori on vielä nuorikko, ja ymmärtää leikinhaaston yleensä aivan väärin, ja alkaa vahingossa liiankin kovasti leikkimään takaisin. Maalaisjärjellä Jamssin kanssa selviää näistä tapauksista, ja sitä kannattaa käsitellä niin, ettei välitä pienistä leikinhaastamisista.

Ori on mukava, oikein lellittävä hoidokki. Siinä tilanteessa se sopisi helposti vaikka pikkulastenkin käsiin, ainakin käytävällä rauhallisessa ympäristössä. Jamssilla kun ei pahemmin kiire silloin mihinkään ole, ja jossakin hoitotilanteessa se näyttää ruunamaisen puolen itsestänsä. Rauhallisuus tarttuu, vai mitähän liene, sillä se todella vain torkkuu koko hoitamisen ajan ja ottaa ainakin nauttimisena siitä kaiken irti. Aivan sama, vaikka pieniä virheitä hoitotoimenpiteiden aikana tulisi, mutta Jamssi vain nautiskelee. Kaviotkin nousevat macho miehen elkein, ja pysyvätkin ylhäällä niin kauan kuin vain puhdistaja vaatii. Jamssi rakastaa siis huomiota, mutta ei niinkään varusteita. Varusteita laitettaessa kannattaa olla erittäin itsevarma, jopa pöyhkeä, sillä ori yrittää näyttää steppailullaan ja ärsyilyllään, että varusteita ei laitettaisi mihinkään. Suitsiessa Jamssi yleensä kuitenkin tyytyy kohtaloonsa ja ottaa kuolaimet suuhunsa mutisematta, mutta aina pitää ottaa muistisääntönä, ettei orin äkäilyjä kannata muistaa, tai ottaa kuuleviin korviinsa. Talutusreissuilla Jamssi seurailee mielenkiintoisena ihmisen liikkeitä, ja myös kulkee peräkanaa hänen kanssaan, mutta toisinaan orikuolain ei ole turha kapistus, kun ori käy ylikierroksilla.

Selästä käsin tällä orilla on selkeitä lahjoja, jotka suuntautuvat moneen lajiin, koska siltä löytyy kouluhevoselle tarkoitettu tempperamentti, sekä esteillä vaadittava rytmi ja tasaiset hypyt. Toisaalta, nuorikko kun on, niin toisinaan vauhti yltyy aivan liian kovaksi esteradoilla, mutta kapasiteetti kyllä riittää korkeammallekkin kuin yleensä suomenhevosilla. Kyseinen suoritus vaatii kuitenkin lisäkoulutusta hevoselle ja huimapäisen pilotin. Esteradoilla Jamssi siis toimii, koska se omaa tasaisen laukan ja ori kuuntelee tarkkaan annettuja ohjeita. Tosin usein ori intoutuu päästelemään, jolloin hypyt venyvät aivan liioitelluksi mutta selästä tuleekin löytyä näitä voimaihmisiä joilla on hermoja tälläiseen rakettikoneeseen. Kun juoksemisen halut on tyydytetty, tasainen suoritus on luvassa. Kouluradoilla Jamssi antaa kaikkensa, ja vielä enemmän. Keskittyminen on huippuluokkaa, kun toisinaan on ongelmana ettei ori malta jäädä seisoskelemaan. Karskiudesta on vain hyötyä siinä, kun aletaan vaatia myös omaa kokoamiskykyä ja itsenäistä takapään työskentelyä. Ne Jamssilta luonnistuukin. Orin askeleet ovat aika elastiset, vaikka ravi ei olekaan sieltä huippupäästä, mutta laukka onkin se vahvuus joka muistetaan. Maastoratsastus on orin lempiharrastus, joka vapauttaa sen arjen harjoitusrutiineista. Silloin on oltava selässä myös tottunut tyyppi, joka tuntee orin kuviot, joihin kuuluu muunmuassa tietyssä kohtaa säikkyminen ja vauhdin kiihdyttely. Jamssi on mukava ratsu, ja sen tavanomaisiin kuvioihin kannattaa tutustua.

Sukutaulu:


i. Milkan Joviaali
KRJ I, SLA I, YLA 2
ii. Fiktion Joosu
KTK III, YLA 2, KRJ I, SV I
iii. VIR MVA Ch Nokikylän Joonatan
KTK II, KRJ II, YLA 3, SLA III
iie. Sannin Lotta
KRJ I, YLA 2, VSHK B
ie. Kastanjetin Viola
KRJ I, ERJ III, YLA 2, SLA II
iei. SS Kelmi
KRJ IV, YLA 3
iee. NS Odessa Theodora
e. Huvin Viikuna
KTK III
ei. Koistilan Viikari
KTK II, SV I
eii. VIR MVA Ch Kajo-Varjo
KTK II, KRL II
eie. Fiktion Virri
KTK III
ee. Huvin Verna
KRJ I
eei. Samuel Luned
KRJ II, SLA II, YLA 3
eee. Metsäkartanon Vioola
KTK III, SLA II, KRJ II


Valmennukset ja päiväkirja


Kouluvalmennus 16.01.2014, Helppo A, valmentajana alhippa
Ratsukko verrytteli itsenäisesti, kuten oli pyytänyt, jotta päästiin suoraan asiaan saapuessani pitämään valmennusta. Päivän aiheina olivat raviväistöt, takaosakäännöksen sekä laukkatyöskentely volteilla. Aloitimme raviväistöistä, jota tuntuivat olevan ratsukolle melko mielekkäitä työstää. Jamssi oli alusta pitäen melkoinen työmyyrä ja äärimmäisen hyvin avuilla kulkeva ratsu, jonka työskentelyä oli kyllä ilo katsella. Raviväistöt aloitettiin suoralla uralla laitaa apuna käyttäen, eikä tämä tuottanut minkäänlaista ongelmaa, kumpaankaan kierrokseen. Tämän jälkeen siirryimme hetkeksi vielä väistöihin leikkaavilla urilla E-I-H sekä B-I-M. Alkuun ori oli hieman vino, mutta ratsastaja sai hyvin korjattua tämän ja tuettua oria paremmin pysymään suorassa linjassa. Ravityöskentelyn jälkeen siirryimme hetkeksi käyntityöskentelyn pariin ja täyskäännöksiin takaosalla. Ensimmäinen asia oli saada ori pysymään hyvin avuilla. Ensimmäinen yritys oli jotenkin hieman koominen, sillä Jamssilla tuntui olevan niin hirmuinen hoppu, että käännöksen tekeminen meni hetkessä eikä valmentajakaan oikein ehtinyt huomaamaan mitä tapahtui. Oria saikin tähän väliin ratsastaa maltillisemmin ja hieman hienovaraisemmin avuin, jotta ehdittiin katsoa miten käännös todellisuudessa tuli suoritettua. Käännökset kuitenkin osoittautuivat lopulta erittäin hyviksi, Jamssi kääntyy tasaisesti ja polkee hyvin takajaloillaan alleen. Lopuksi vielä laukkatyöskentelyä ympyräurilla, joka aloitettiin pääty-ympyröillä, mutta hyvin nopeasti siirrettiin 10m halkaisijan laukkavolteille. Alkuun Jamssi hieman puskin ympyrältä ulos, mutta kun ratsastajan asetus saatiin sopivaksi ja ulkopohje aktiiviseksi saatiin ympyrät pysymään halutun kokoisina. Loppuverryttelyn ratsukko sai tehdä itsenäisesti. Tämä ratsukko oli varsin mielekäs valmennettava, sillä sen molemmat osapuolet ovat motivoituneita työskentelemään ja vaikka aina ajatus ei kohtaakaan ihan halutulla tavalla, on asia kohtuullisen helppo saada korjaantumaan. Jamssi nuoresta iästään huolimatta on varsin hienosti liikkuva ja koko kroppaansa hyvin käyttävä ratsu, jolla on varmasti ilo työskennellä selästä käsin.

Kouluvalmennus 06.02.2014, Vaativa B, valmentajana *lumienkuli*
Olin lupautunut pitämään kouluvalmennuksen Crystalille ja hänen komealle kouluratsulleen Jamssille tasolla vaativa b ja odottelinkin ratsukkoa jo maneesissa. Ratsukko saapuikin paikalle kohtuullisen pian, vaikkakin hieman myöhässä ja sen vuoksi pyysinkin heitä aloittamaan alkulämmittelyt heti maneesiin saavuttuaan. Samalla kun ratsukko suoritti alkulämmittelyitä, tarkkailin heidän yhteistyötä ja yhteistyö näyttikin toimivan varsin hyvin. Jamssi vaikuttikin jo alkulämmittelyiden aikana erittäin osaavalta ratsulta ja odotinkin innolla, miten se toimisi varsinaisen valmennuksen aikana. Kun alkulämmittelyt oli suoritettu, päästiin aloittamaan varsinainen valmennus.

Ensimmäiseksi tehtäväksi annoin ratsukolle kootun käynnin, josta tulisi siirtyä koottuun raviin ja lopuksi koottuun laukkaan. Heti tehtävän kuultuaan Crystal antoi ratsulleen avut ja Jamssi lähti liikenteeseen heti avut saatuaan. Kaikki kolme askellajia onnistuivat ratsukolta kuin vanhoilta tekijöiltä ja jokainen askellaji oli nautinnollista katsottavaa. Seuraava tehtävä tällä kaksikolla oli yksi laukanvaihto askeleessa ja tämäkin tehtävä onnistui erittäin hyvin. Pyysinkin ratsukkoa toistamaan laukanvaihdon, jotta näkisin ettei kyseessä olisi onnekas sattuma ja niin ei tosiaankaan ollut sillä tämä onnistui uudelleenkin yhtä hyvin. Seuraavaksi pyysin ratsukkoa kokeilemaan avo- ja sulkutaivutuksia ravissa. Nämäkin onnistuivat aivan erinomaisesti ja kehuinkin ratsukon toimintaa, sillä harvoin tulee vastaan näin taitavia valmennettavia. Treenailimme vielä jonkun aikaa erilaisia tehtäviä, kunnes tuli aika aloittaa loppuverryttelyt. Annoin ratsukon suorittaa loppuverryttelyt itsenäisesti ja toivotin Crystalin tervetulleeksi seuraavaan valmennukseensa.

Kouluvalmennus 09.02.2014, Vaativa B, valmentajana Sarpa
Upea ja ryhdikäs ori asteli kentällä ja te lämmittelitte omin apuinenne. Korvat liikkuivat kovaan tahtiin ja raviin siirtyvä hevonen korskui. Tänään Jamssin kanssa treenaisimme avo- ja sulkutaivutuksia ravissa ja käynnissä. Aloitimme kuitenkin pohkeenväistöllä ja vastalaukkanostoilla. Kun olitte tehnyt käyntilämmittelyt ja olit saanut Jamssin tuntumalle aloitimme ravissa pohkeenväistön. Ori oli hieman rauhaton kun lähditte väistättämään pitkin pitkää sivua mutta rauhallisin ottein ja pehmittelyin sait orin kuulolle ja väistöt olivat todella hyvät. Muutaman kerran Jamssi tahtoi takaisin uralle mutta muistutit sitä hyvin ja jalatkin nousivat oikein mainiosti. Hetken väistätyksen jälkeen teitte muutamat laukannostot ympyrällä käynnistä. Korkeaan ja komeaan laukkaan nousten ori oli hieno näky ja eteni oikein halukkaasti yrittäen välillä jopa riistää käsistä. Teitte tyylipuhtaan laukanvaihdon ja jatkoitte toiselle ympyrälle vastalaukassa. Tahdikkuus katosi hieman mutta ympyrällä ori sai homman taas haltuun ja meno oli hyvää.

Käyntien jälkeen jatkoimme avo- ja sulkutaivutuksilla. Aloitimme avotaivutuksilla. Käynnissä avotaivutus oli selkeästi helpompaa kuin ravissa, koko vartalo kääntyi todella hyvin ja ori näytti todella keskittyvän. Ravissa taipuminen ei ollut yhtä luontevaa mutta sujui hetken työstön jälkeen hyvin kuitenkin. Teimme avotaivutusta suoralla uralla ja sen jälkeen myös kokorataleikkaalla vaihtaen suunnan sulkutaivutusta varten. Vaikka orin ravi ei venynytkään yhtä hyvin kuin laukka, saatiin sekin oikein elastiseksi. Sulkutaivutus aloitettiin myös käynnissä. Aluksi Jamssi hieman hangoitteli vastaan, vähitellen taipuminen parani. Ravissa homma oli tänään hieman hukassa molemmilta. Parannusta näkyi kuitenkin.

Kouluvalmennus 10.02.2014, Vaativa B, valmentajana Oona
Ulkona olevan pikkupakkasen takia valmennus pidettiin ulkona, sillä kenttäkin oli mainiossa kunnossa. Crystal kävelytti oria maastakäsin, kun itse suunnitelin tehtäviä. Pian pääsimme aloittamaan keskihalkaisijalla käynnissä. Tarkoituksena oli tehdä voltit aina uralle, joka toinen kerta oikealle ja joka toinen vasemmalle. Jamssi käveli reippaasti, vaikka kokosikin itseään paljon. Tapahan se oli ja Crystal joutui välillä ajamaan hevosta eteen, ettei se jäisi paikalleen jynnäämään. Samaa tehtävää tehtiin ravissa, mutta pitkille sivuille lisättiin käyntiväistöpätkä. Väistöt onnistuivat ensimmäisillä kerroilla hyvin, mutta useamman kerran jälkeen ne muuttuivat hieman kiireisiksi ja sen takia käskin ratsastajan tehdä puolipidätteitä. Pian väistötkin alkoivat luonnistua ja aloimme harjoittamaan laukkaa. Laukkatehtäväksi valitsimme yhteisellä päätöksellä kahdeksikon, jonka keskellä tehtiin aina lentävä laukanvaihto. Jamssi laukkasi reippaasti ja kootusti koko ympyröiden ajan ja teki korkeat vaihdot. Tehtävä onnistui paremmin kuin uskalsin toivoa, joten lisäsimme ympyröiden keskelle vielä laukkavoltit. Ratsukko vain kuitenkin kokosi hieman volteilla, eikä ongelmia tullut lainkaan. Loppuverryttelyissä tehtiin vain loivia kiemuroita ja hieman voltteja, jotta liikkeisiin saattaisiin hieman reippautta. Jamssi rauhottui ja alkoi rentoutua paremmin, joten lopettelimme pikkuhiljaa valmennuksen.

Kouluvalmennus 14.02.2014, Vaativa B, valmentajana Carolina
Saavuin Vaapukkaan hieman etuajassa, eikä Crystal ollut vielä ehtinyt laittaa Jamssia lopullisesti kuntoon. Odottellessa puhuttiin toiveista ja tavoitteista valmennuksen suhteen. Crystal toivoi, että koeteltaisiin vähän orin kärsivällisyyttä ja hän halusi toista näkökylmää Jamssin koulutukseen. Jamssi alkoi olla valmiina varusteet päällä, joten lähdettiin maneesia kohti. Crystal nousi nopeasti orin selkään, joka lähti samantien kävelemään ryhdikkäästi reipasta alkukäyntiä. Alkuverryttelyksi tehtiin erilaisia siirtoja käynnistä raviin ja ravista käyntiin. Kun hevonen rupesi tuntumaan sopivan vetreältä alettiin tekemään todellista tehtävää. Tehtiin siirtymisiä harjoitusravista pysähdykseen ja siitä neljän askeleen peruutus. Peruskauraa. Jamssille tämä kuitenkin otti koville, että se malttoi peruuttaa täydet neljä askelta. Vaihdettii tehtävää muutaman kerran jälkeen sen verran, ettei se lähtisi rynnimään ravii - välillä jatkettiinkin käynnin kautta ravia. Vaati todella rautaisia hermoja Crystalilta orin yli-innokkuuden kanssa, koska se oli aina valmiina heti heti heti loikkaamaan peruutuksista eteenpäin. Toki hyvä, että on herkkänä avuille, mutta ei saisi niin paljon ennakoida ja malttaa kuunnella ratsastajan ohjeet mitä seuraavaksi. Vaihdettiin välillä tehtävää. Laukkailtiin ja ehtiin laukanvaihtoja lävistäjällä, jotta Jamssi saisi vähän purettua ylimääräisiä energioita ja keskityttyä vähän muuhunkin välillä. Laukanvaihdot näyttivät todella hyviltä, joten lähdettiin vielä lopuksi kokeilemaan paria ravi-peruutus harjoitusta. Jamssi malttoi hiukan paremmin, mutta vaatii ehdottomasti paljon harjoitusta ja kärsivällisyyttä molemmilta.

Päiväkirjamerkintä 15.02.2014, kirjoittajana Carolina
Jamssin kanssa oli toisena päivänä edessä maastolenkki. Tällä kertaa minä ratsastin, koska Crystalilla oli muita menoja. Lähdettiin reippasti kävelemään maastolenkkiä pitkin. Jamssi tuntui olevan todella reippaalla ja vähän turhankin virkeällä päällä. Poikettiin normaalilta reitiltä vähän metsään kiipeilemään, jotta saisin Jamssin keskittymään omiin jalkoihinsa, eikä liikaa kaikkeen ympärillä olevaan. Metsässä Jamssi napsaisi sieltä täältä oksista jäätyneitä lehtiä ja mutusteli niitä matkalla. Kun päästiin metsän halki sieltä pois takaisin maastoreitille lähdimme vähän ravailemaan. Pyysin Jamssia ravaamaan oikein pitkää askelista ja isoa ravia. Ravi tuntui yllättävän mukavalta. Seuraavaksi laukkailtiin vähän sänkipellolla. Jamssi tuntui todella nauttivan kirpeästä kevättalven säästä, niinkuin minäkin. Näin vähän matkan päässä pienen maastoesteen nurmikolla ja päätin käydä sen hyppäämässä orilla. Jamssi huomasi saman ja innostui siitä selvästi. Lähestyimme estettä mukavassa pyörivässä laukassa. Jamssi hyppäsi todella nätisti pienen esteen, vaikka onkin koulutarkoitukseen tämä ori. Loppulenkin ravailimme ja kuljeskelimme taas metsässä pitkän tovin. Maastoilun jälkeen harjasin Jamssin oikeen kunnolla kumisualla, koska ori oli melkoisen talvikarvan itselleen kasvattanut. Ilmat alkoivat kuitenki jo lämpenemään ja vaikutti olevan melkoinen hiki herralla. Harjailun jälkeen pesastiin kuraiset jalat ja pyyhin sienellä selästä suurimmat hiet pois. Crystalin pyynnöstä loimitin Jamssin kevyellä loimella ja pian olikin ruoka-aika!

Kouluvalmennus 17.02.2014, Helppo A, valmentajana Susanna
Crystal oli soittanut ja tilannut minut valmentamaan viikonlopuksi Vaapukkaan häntä ja hänen muutamaa ratsuaan. Sateisen ja harmaan lauantain vastapainona sunnuntaiaamu oli valjennut aurinkoisena. Ehtiessäni maneesille Crystal oli jo verryttelemässä ratsuaan Pirunkorven Jamssia, joka oli kieltämättä erityisen komea näky tummine karvapeitteineen ja liinaharjoineen. Ratsukon työskentely näytti hyvältä jo ennen valmennuksen virallista aloitusta. Tästä oli hyvä aloittaa.

Olin saanut sen käsityksen, että ravi ei ollut Jamssin vahvuuksia kouluratsuna, joten päätin ottaa ravissa tehtävät harjoitukset valmennuksen aiheeksi. Kun ratsukko oli kunnolla vertynyt, se sai tehtäväkseen mennä aina yhden maneesin sivun joko harjoitusravia, keskiravia tai koottua ravia. Kun ratsukko pääsi kulmaan, tuli vaihtaa listan seuraavaan askellajiin. Jamssi tuntui aluksi hiukan tahmealta toteuttamaan Crystalin pyyntöjä, mutta turhaan ei ollut orin keskittymiskykyä ja yhteistyöhalua kehuttu: orin työskentelystä näki, että se yritti tosissaan ja korjasi liikkeitään vähän kerrallaan Crystalin apujen mukaisesti. Muutaman kierroksen jälkeen ratsukko onnistui esittämään jopa kootun ja keskiravin niin hienosti ja vaihdot sujuvasti, että oli aika vaihtaa tehtävää.

Toisena tehtävänä oli mennä pohkeenväistöä ravissa maneesin toinen pitkä sivu ja avotaivutusta ravissa toinen pitkä sivu. Pienen alkukangertelun jälkeen pohkeenväistö sujui ratsukolta kuin tanssi, mutta avotaivutuksessa Jamssi vain käänsi kaulaansa sisäänpäin. Niinpä neuvoin Crystalia tekemään voltin avotaivutusta tehtävän sivun alkuun ja jatkamaan voltilta suoraan avotaivutukseen. Tällä konstilla Jamssi saatiinkin taipumaan, kunnes puolivälissä pitkää sivua se tyytyi jälleen vain taivuttamaan kaulaansa. Niinpä Crystal sai tehtäväkseen ajatella voltille kääntymistä koko avotaivutuksen ajan, ja jos Jamssi ottaisi tehtävän vain kaulantaivutusharjoitteluna, jatkettaisi avotaivutusta voltin kautta. Kun Crystal sitten lisäsi pitkälle sivulle ylimääräisiä voltteja avotaivutuksen joukkoon aina tarvittaessa, ratsukon työskentely selvästi parani. Lopulta Crystal sai Jamssin pysymään avotaivutuksessa koko pitkän sivun alusta loppuun saakka, ja tyytyväinen valmentaja hihkui maneesin reunalla innoissaan onnistuneesta suorituksesta. Palkkioksi ahkerasta työskentelystä annoin ratsukon siirtyä viimeiseen, tosin omatoimiseen, ohjelmanumeroon: loppuverryttelyyn. Crystalin ratsastaessa oriaan rennoksi hikisen ja rankan urakan jälkeen sain itse ihailla kaikessa rauhassa erikoisenväristä suomenhevosta. Siinä tosiaan oli hieno ratsu!

Kouluvalmennus 21.02.2014, Vaativa B, valmentajana Riitsu
Tänään valmennettavakseni Riihikorpeen saapui erittäin näyttävä ja komea suomenhevosori Jamssi sekä hänen ratsastajansa Crystal. Aloitimme vaativa B tasoisen valmennuksen aluksi kootulla käynnillä, johon lisättiin pian muutamia ravi pätkiä. Ori kokosi itsensä automaattisesti ravissa, joka oli todella hyvä asia. Pyysin ratsukkoa tekemään ravissa avo- ja sulkutaivutuksia aina kun mahdollista. Ratsukon työskentely näytti todella mukavalta ja sitä oli ilo katsoa. Seuraavaksi pyysin ratsukkoa siirtymään kahdeksikolle, jossa heidän täytyi mennä aina toinen puolikas ympyrästä koottua laukkaa ja toinen koottua käyntiä, joten laukka täytyi nostaa käynnistä. Jamssille näytti olevan hieman hankalaa laukata kootusti kahdeksikolla lyhyitä matkoja. Crystal sai onneksi orin rentoutumaan lopulta, jonka jälkeen orin laukka näytti paljon paremmalta. Kehuin ratsukkoa, jonka jälkeen he saivat kävellä hetken. "Nyt nostakaa laukka peruutuksesta ja laukatkaa seuraava pitkätsekä lyhyt sivu." Tämä tehtävä oli ratsukolle helppo, joten he onnistuivat heti ensimmäisellä kerralla. Seuraavaksi pyysin Crystalia antamaan orille mahdollisimman huomaamattomat laukkapohkeet ja laukkaamaan kentän ympäri. Samalla täytyi tehdä sulkutaivutuksia mahdollisimman paljon. Kun ratsukko onnistui tehtävässä tähän suuntaan, pyysin heitä vaihtamaan suunnan. Vasempaan kierrokseen Jamssin oli hieman vaikeampaa taipua, mutta lopulta sekin onnistui. "Nyt ratsasta Jamssi ravissa eteen alas, jonka jälkeen voitte ottaa reippaat loppukäynnit."

Kouluvalmennus 26.02.2014, Vaativa B, valmentajana Enni
Lupauduin pitämään Crystalille, ja tämän orilleen Jamssille kouluvalmennuksen. He olivat olleet maastossa alkulämmittelyiksi. Saavuin kentälle, jossa Crystal ja Jamssi jo odottelivat. Ajattelin että tekisimme sulku- ja avotaivutuksia ravissa. Aloitimme sulkutaivutuksilla. Jamssi taipui yllättävän notkeasti. Crystal oli selvästi ratsastanut orilla monesti, sillä hän osasi antaa juuri täydelliset avut juuri tälle orille. Jamssi meinasi vähän kiirehtiä isoilla askelillan, mutta Crystal sai aina viimehetkellä paketin takaisin kasaan. Siirryimme vähitellen avotaivutuksiin. Jamssi taipui niihin yhtä hyvin kuin sulkuihin. Crystalilla oli myös samanlainen rauhallinen ote oriin. Loppuun teimme laukkapätkiä ja laukkavoltteja. Loppuverryttelyksi ratsukko meni maaston. Minun piti kiiruhtaa seuraavaan valmennukseen.

Kouluvalmennus 03.03.2014, Vaativa B, valmentajana suba
Kun saavuin tallin pihaan, oli kentällä verryttelemässä Crystal todella upean suomenhevosoriinsa kanssa. Harjoittelisimme tänään vain tavallisia siirtymisiä, painottaen vaativaan B:hen kuuluvaa peruutuksesta laukkaan -siirtymistä. Crystal kertoi Jamssin olevan joskus siinä mielessä hieman häslä, ettei se malttaisi juuri seistä paikallaan, joten ehkäpä tämä aihe tuli ihan tarpeeseen. Verryttelyssä Crystal ratsasti suuria ympyröitä ja teki muutamia pysähdyksiä, kokoamisia ja eteenpäin ratsastamisia. Juurikaan en korjattavaa löytänyt, joten tyydyin vain katselemaan hienosti liikkuvaa oria. Kun muut siirtymiset näyttivät sujuvan mainiosti, otimme heti työn alle pysähdyksestä ja peruutuksesta liikkeelle lähdöt. Aluksi siis Crystalin piti pysäyttää ratsunsa, peruuttaa viisi askelta ja siirtyä suoraan raviin. Ensimmäisillä kerroilla Jamssi malttoi hienosti, mutta hoksattuaan jutun juonen, ei se olisi malttanut pysyä paikallaan laisinkaan. Sitten siirryimme niihin peruutuksesta laukkaan -siirtymisiin samalla kaavalla. Ensimmäisillä kerroilla taas seisominen oli Jamssin mielestä suuri mahdottomuus, mutta ahkeralla korjaamisella ja kärsivällisyydellä Crystal sai kuin saikin oriinsa seisomaan rauhassa paikallaan ennen peruutuskäskyä. Jamssin laukkakin näytti edelleen paranevan sen saadessa oikein kunnolla takajalkansa alleen peruutusten ansiosta. Muutaman oikein hienosti onnistuneen peruutuksesta laukkaan -siirtymisen jälkeen jätin ratsukon loppuverryttelemään itsenäisesti.

Päiväkirjamerkintä 12.03.2014, kirjoittajana omistaja Crystal
Tänään päätin tehdä Jamssin kanssa rentouttavan maastolenkin. Ori olikin selvästi innoissaan lenkistä ja odotteli minua karsinassa höristen heti minut nähtyään. Nappasin Jamssin käytävälle ja harjasin sen huolellisesti piiitkin vedoin. Jamssin ylähuuli väpätti ja se kovasta ulkokuorestaan huolimatta antoi kerrankin minun nähdä nauttivansa harjauksesta. Hain satulan ja suitset varustehuoneesta. Satulavyötä kiristäessä Jamssi pullisteli, mutta muuten kaikki sujui hienosti. Nappasin vielä kypärän päähäni ja suuntasin keväiselle tallinpihalle. Linnut lauloivat ja Jamssi vaikutti energiseltä. Kiipesin orini selkään ja matka alkoi kohti metsää. Kävelimme rauhallisesti aina niin pitkään, kunnes saavuimme eräälle pellolle, joka oli sänkkärinä ollut talven yli. Pelto oli sopivan kuiva, joten otin ravailut pellolla. Jatkoimme pellolta metsän siimeksessä, jossa tie oli aivan täydellinen laukkailuun. Kiitolaukkojen merkeissä kiersimme sopivan lenkin ja palasimme tallille rennosti ravaillen. Jamssi oli tosi ihana ja reipas ratsu, enkä olisi voinut kuvitella maastoreissun onnistuvan paremmin minkään muun hevosen kanssa. Aivan ihanaa ja niin rentouttavaa. Tallilla hoidin Jamssin kuntoon ja vein sen tarhaan.

Kouluvalmennus 16.03.2014, Vaativa B, valmentajana merikissa.
Jamssi ja Crystal alkuverryttelivät jo kentällä minun saapuessani paikalle. Moikkasin ja jäin seuraamaan sivusta ratsukon menoa. Jamssi vaikutti melko haluttomalta ja tahmealta, mutta aikainen aamu voi olla osasyyllinen, kellohan oli vasta kahdeksan. Ori liikkui kuitenkin melkoisen rivakasti ja ratsastaja saikin pidätellä sitä jonkun verran, taipua ori ei olisi yhtään halunnut. Ratsukko meni paljon voltteja, lisäyksiä ja siirtymisiä ja olin erittäin tyytyväinen tehokkaaseen alkuverryttelyyn. Kun varsinainen valmennus alkoi Jamssi oli huomattavasti innokkaampi jo ja se kuunteli erinomaisesti ratsastajan pieniäkin apuja. Valmennuksen aikana olisi tarkoitus harjoitella erityisesti laukanvaihtoja, mutta myös näitä helpompia juttuja. Aloitimme kuitenkin käynti- ja raviharjoituksilla, joihin kuului kokoamista, lisäystä ja siirtymisiä. Jamssi kulki jo erittäin mallikkaasti. Nämä helpot harjoitukset sujuiva ratsukolta ongelmitta, niinkuin osasin jo odottaakin. Laukanvaihtoja tehtäessä Jamssi meinasi seota välillä askelissaan, mutta kuitenkin laukalla pysyi. Kaikenkaikkiaan valmennus oli erittäin mieluinen minulle ainakin, ratsukon yhteistyö oli mukavaa katseltavaa ja tehtävät onnistuivat ainakin useamman kerran.

Päiväkirjamerkintä 24.03.2014, kirjoittajana omistaja Crystal
Jamssilla oli tänään hieroja. Hierojan tullessa Jamssi seisoi jo harjattuna käytävällä ja odotteli. Onneksi reippaat tallityttöni olivat ehtineet orin harjata! Muuten hierojalla olisi saattanut olla hieman ristiriitaiset fiilikset, sillä Jamssi oli tarhassa pyörittyään ollut aivan kurainen. Hieroja aloitti tunnustelemalla orin lihaksiston ja koko rakenteen läpi. Hän venytteli Jamssin jalat, mikä ei oikein ollut Jamssille mieluista ja ori hieman protestoi. Hieroja kertoi hieroessaan Jamssin olevan hieman lavoistaan jäykkä, mutta ei kuitenkaan kovin pahasti. Jamssi alkoi kohta rentoutua, kun pahimmat kipupaikat oli käyty läpi. Ori oli tyytyväisen näköinen, kun hieroja vihdoin sain hieronnan valmiiksi. Toin Jamssille loimen päälle ja kotiohjeiksi saimme muutaman päivän kevyen liikutuksen ja seuraavan päivän vapaapäiväksi. Loimea tuli myös pitää loppupäivä, jotta lihakset eivät jumiutuisi juuri lämmettyään. Jamssi sai jäädä talliin sisälle karsinaansa syömään heinää.

Päiväkirjamerkintä 27.03.2014, kirjoittajana omistaja Crystal
Koska liikutuksen tuli hieronnan jälkeen olla hyvin kevyttä, päätin kokeilla Jamssin kanssa tänään hevosagilityä. Jamssi vaikutti hyvin epäluuloiselta, mutta kuitenkin tuli perässäni kentälle. Kentällä odottivat mitä ihmeellisimmät väkerrykset. Oli lavaa, hapsua, hipsutinta ja rengasesteitä. Unohtamatta tietenkään myös mattoa, jonka päältä tuli kävellä. Annoin Jamssin ensin haistella kaikki erikoisuudet läpi, jonka jälkeen harjoittelimme ensin rengasta. Orin etujalat tuli molemmat saada renkaan sisälle ja toki mahdollisimman nopeasti. Jamssia iljetti ajatuskin renkaasta ja se peruutteli kauemmas sitä mukaa kun toin sen lähemmäs rengasta. Lopulta pitkällisen yrittämisen jälkeen onnistuin ja sen jälkeen Jamssikin ymmärsi ettei kyseessä ole mitään pahaa tarkoittavaa ja laittoi etujalkansa kiltisti renkaaseen. Hapsut ja hipsut Jamssi alitti ongelmitta ja mattokaan ei ollut lopulta niin pelottava. Viimeiseksi suoritin Jamssin kanssa koko agilityradan ja puhtaastihan se meni! Mahtava poika!

Kouluvalmennus 01.04.2014, Vaativa B, valmentajana merikissa.
Sovimme viime kerralla, että tulisin uudestaan valmentamaan ratsukkoa. Crystalin tultua sairaaksi Jamssia ratsasti kuitenkin tallityttö Minna. Kun saavuin tallille Minna oli juuri taluttamassa oria kentälle. Päätimme, että valmentaisin jo alkuverryttelyssä, mikä ei todellakaan ole tapaistani. Kun Minna oli saatu selkään ratsukko sai kävellä pitkin ohjin muutamia kierroksia jonka jälkeen pyysin Minnaa ottamaan ohjat. Jamssi oli jo heti alkutunnista tarkkailevan ja erittäin keskittynyt, viime kerran tahmeutta ei ollut ilmassa lainkaan. Teimme valmennuksen aikana paljon voltteja, ympyröitä ja muutenkin kaarevia uria. Kaikki laukkaharjoitukset teimme kaarevilla urilla, ympyröillä, kolmikiemura-uralla sekä kahdeksikolla. Laukanvaihdot sujuivat lähes moitteitta, avut olivat vain vähän liian näkyviä. Jamssi taipuikin oikein näyttävästi ja kantoi itsensä erinomaisesti ratsastaja selässään. Muutaman kerran sain huomauttaa Minnaa tämän roikkuvista käsistään, mutta muuten ei ratsastajassa ollut huomautettavaa. Loppuverryttelyn ajaksi ratsukko lähti maastoon.

Kilpailut: (vain sijoitukset)


Yhteensä 80 kisaa.
KRJ:n kisoja niistä 80 kpl. (näistä 2 KRJ-Cup sijoitusta!)
ERJ:n kisoja niistä 0 kpl.
NJ:n kisoja niistä 0 kpl.

saavuttanut KRJ:n maksimisijoitusmäärän tammikuussa 2014
24.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/40
25.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/40
27.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/40
27.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 7/50
28.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 5/40
28.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/50
29.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/30
29.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/40
30.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/50
31.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/30
31.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/50
31.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/36
31.01.2014 KRJ Kouluratsastus CUP!, Vaativa B, 28/359
01.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 5/40
01.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
01.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/50
01.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
02.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
03.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
04.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/40
05.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/40
07.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
07.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/30
07.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/40
07.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/50
07.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/50
07.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 5/40
07.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/40
08.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/40
08.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/40
09.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/30
09.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/40
09.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/40
10.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/40
10.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/40
10.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/50
11.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/50
13.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/30
13.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/50
13.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 7/50
13.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/50
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/30
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/40
15.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/50
15.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/30
15.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/50
16.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
16.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/50
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/30
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/30
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/40
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/50
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/50
18.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/50
18.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/30
18.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/30
19.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/30
19.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/40
20.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
20.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/50
21.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/30
21.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/30
21.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
22.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/30
23.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/30
23.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
23.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
25.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/30
25.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/30
25.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/40
25.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 4/50
25.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/50
26.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/50
26.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/40
27.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
28.02.2014 KRJ Kouluratsastus CUP!, Vaativa B, 29/404

Jälkeläiset:


01.12.2013 t. Vaapukan Luuttu (e. Lakean Lutukka)
10.01.2014 t. Vaapukan Kimuranssi (e. Keinumäen Tuikeri)
20.01.2014 t. Vaapukan Melissa KTK-III (e. Keinumäen Milena)
15.02.2014 o. Vaapukan Morso (e. Pikantin Hymytyttö)
17.03.2014 t. Vaapukan Tanssi (e. Haavelaakson Taika)
31.05.2014 t. Pirunkorven Kiviyrtti (e. Pirunkorven Iltatähti)


Tämä on virtuaalihevonen, sitä ei ole oikeasti olemassa! This horse is a sim game horse!