Virtuaalitalli Vaapukka
Päivitetty viimeksi : 21.01.2015

Vaapukkaan ei oteta hoitajia!
@: vaapukkav@gmail.com
Tilausvarsakyselyt yms!

ETUSIVU          HEVOSET          KASVATUS          KILPAILUT          ESITTELY          VIERASKIRJA

Fiktion Penjamikuvien © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Virallinen nimi:
Lempinimi:
Rotu:
Sukupuoli:
Väri:
Säkäkorkeus:
Syntynyt:
Ikä:
 
Fiktion Penjami
Jami
suomenhevonen
ori
rautias
154 cm
14.12.2009
240d = 1a
(kuitenkin 3v. 14.03.2010)
Painotuslaji:
Koulutustaso:
 
Kasvattaja:
Omistaja / omistajan
VRL-tunnus/tallitunnus:

Rekisterinumero:
Saavutukset:
koulupainotteinen
ko Va B

Milja, Fiktio
Crystal, Vaapukka
VRL-00628 / VAAP1784

VH14-018-0223
-

Luonne:


Fiktion Penjami on luonteeltaan ikuinen kakara. Liinakko ori on aina keksimässä mitä omistuisempia, hassumpia ja raivostuttavimpia tempauksia hoitajalleen. Vaikka Penjamin, tai tutummin vain Jamin, kanssa voi mennä hermot ja harmaita hiuksia voi alkaa putkahtelemaan, ei se kuitenkaan ikinä tarkoita pahaa. Jami osaa olla myös hyvin rakastettava ja mukava harrastuskaveri, kunhan sille päälle sattuu.

Tallin ovesta ulos singahtava, irrallaan oleva Penjami ei ole mikään uusi näky. Ori on varsinainen kahlekuningas, ja sen kanssa hoitotoimenpiteet kannattaakin suorittaa joko molemmilta puolilta käytävälle kiinnitettynä, tai sitten kiinni sidottuna, suljetussa karsinassa. Yleisin virhe, mikä Jamin karkaamiseen johtaa, on sen jättäminen yksin karsinaan, jos ovi on vähänkään raollaan. Sillä ei nimittäin kauaa turpa tuhise solmun eikä oven avaamisessa, ja hetkessä se onkin kiitämässä pitkin tallikäytävää kohti ulko-ovea. Jami on hoidettaessa melko leikkisä tapaus. Sen ulottuville ei kannata jättää mitään, minkä voi mahdollisesti ottaa suuhun - sillä sen ori varmasti tekee. Liinakon lempipuuhaa on harjojen heittely pitkin karsinaa ja käytävää, sekä tietysti narujen ja solmujen pureskelu ja availu. Aktiivista päätä lukuunottamatta Jami seisoo aika hyvin paikallaan harjauksen ja varustamisen ajan. Ainoastaan suitsittamisessa saattaa kestää, jos ori on oikein leikkisällä (ärsyttävällä) päällä. Jami tykkää pelleillä kuolaimien otossa: välillä se ei meinaa millään ottaa niitä suuhunsa, ja välillä se kyllä avaa suun, mutta pullauttaa kuolaimet heti pois jos saa siihen mahdollisuuden.

Jami on taluttaessa hyvin eloisa otus, eikä se millään malttaisi vain kävellä taluttajan vierellä. Se vaatiikin välillä pientä kurinpalautusta kymmenien pysähdyksien tai ympärikääntymisten merkeissä, kunnes se tajuaa ettei pääse eteenpäin kävelemättä nätisti. Toki myös näkyvissä oleville tammoille pitää myös ilmoittaa orin läsnäolosta komeilla hirnahduksilla ja melkoisella steppailulla.

Penjami vaatii melko osaavan ratsastajan, jos siitä tahtoo saada jotain irti. Liinakko on selkäännoususta asti täpinöissään, ja liikkeelle päästyään sen loputon energiavarasto pääsee valloilleen. Jamin kanssa käytetään raippaa lähinnä muodon vuoksi, muuten sitä harvemmin tarvitaan. Alkuverryttelyt kannattaa tehdä huolella, mikäli haluat saada jarrut kuntoon ja hevosen kuuntelemaan. Niihin kannattaa myös sisällyttää paljon ravia ja laukkaa, jotta suurimmilta energiapurkauksilta vältyttäisiin. Alkutohinoiden mentyä ohi ja kun liikaenergiat on saatu purettua, Jamista kuoriutuu herkkä, omalla moottorilla toimivalla kouluratsu. Vauhti siltä ei siltikään lopu, ja orin kanssa saakin olla tarkkana ettei vauhti tai tahti karkaa liian nopeaksi. Kun Jamin huomio pidetään monipuolisissa tehtävissä, se yleensä keskittyy täysillä tekemiseensä. Kuitenkin, jos samaa asiaa hinkataan liian kauan, ori kyllästyy helposti ja alkaa taas koheltamaan omiaan. Osaavan ratsastajan kanssa Penjami on vaikuttava näky kouluradalla tuuheine harjoineen ja isoine liikkeineen. Vaikkei ori mikään jättiläinen kooltaan olekaan, sillä on kuitenkin vaikuttavan näköiset, isot askeleet, joissa on paljon säätelyvaraa. Tiivistettynä Jami on energinen ja isoliikkeinen, mutta silti herkkä ja osaava kouluratsu. Esteradalla Jami muistuttaa norsua posliinikaupassa. Vauhtia on aivan liikaa, huomio jossain muualla kuin esteiden ylityksessä ja kuuntelukyky nollassa. Tomeran kuskin kanssa se kuitenkin yleensä suoriutuu matalista ja helpohkoista radoista. Ei välttämättä kovin tyylikkäästi, mutta useimmiten puhtaasti ja ennen kaikkea nopeasti.

Sukutaulu


i. Ch Siirin Polkaus
YLA1, SLA II
ii. Taivaanrannan Sävellys iii. Sumun Siro-Sipi
YLA3
iie. Ryysyrannan Sadekuuro
ie. Kuullon Polkka iei. Mintun Kasimir
iee. Onnen Heijaus
e. Fiktion Sirla
KTK III, SLA I
ei. VIR MVA Ch Pikantin Rymy
KTK II, YLA2, SLA II
eii. VIR MVA Ch Tammihaa Viljami
KRJ II, YLA2, SLA II
eie. VIR MVA Ch MC Tähtiin Kirjoitettu
KTK III, KRJ I, ERJ I, YLA2, SLA I
ee. Fiktion Inari
KRJ I, YLA2, SLA I
eei. Ellenin Roomeo
KRJ I
eee. VIR MVA Ch Fiktion Ilopilleri
KTK I, KRJ I, YLA2, SLA I*


Valmennukset ja päiväkirja


Kouluvalmennus 13.02.2014, Vaativa B, valmentajana Oona
Maneesissa käveli tuuhea harjainen ja liinakko ori. Jami hieman esitteli piileviään kykyjään ja heitteli heti alkuun suurehkot pukkisarjat. Crystal kuitenkin laittoi orille heti rajat, joten aloittelimme valmennuksen. Tarkoitus oli tehdä ravissa puolivoltteja ja heti perään käynti siirtymä. Tehtävä vei Jamin ajatukset pois pomppimisesta ja hevonenhan liikkui mallikkaasti. Hieman ori nakkeli niskojaan yrittäessään päästä pois kuolaimelta, mutta lopetti pian. Jami nimittäin tajusi ettei siitä ole mitään hyötyä. Voltteja oltiin tehty melko kauan, joten jatkoimme tekemällä kolmikaarista. Kolmikaarisen suorille pätkille tehtiin aina käynti siirtymä, jotta ori saataisiin paremmin kuulolle. Crystal joutui todella tekemään töitä sillä ensinmäisillä kerroilla Jami vain puri kuolaimeen ja jatkoi eteenpäin. "Paljon puolipidätteitä, pohje! Ja heti uusi pidäte plus pohje! Hyvä, nyt se kuuntelee sinua." Tehtävää jatkettiin vielä toiseen suuntaan, jotta siirtymistä tulisi pehmeämpiä ja kauniimpia. Jatkoimme pian laukka tehtävään, joka oli perinteinen vastalaukka kaari, jonka jälkeen laukanvaihto ja toinen kaari. Jami oli jo alkanut rauhoittua ja teki hienosti kaaret. Laukanvaihdot eivät aina tulleet oikealle kohdalle, mutta muuten tehtävässä ei ilmennyt ongelmia. Kaari oli melko loiva, joten ori ei edes yrittänyt vaihtaa tällöin laukkaa. Loppuverryttelyissä tehtiin hieman siirtymisiä. Jami ravaili reippaasti ja kuunteli nyt jo Crystalin jokaista apua. Mitään pukki showta ei enää nähty vaan kauniisti peränaannossa ravaileva liinaharjainen aito suomenhevonen. Pian aloimme lopettelemaan valmennusta, jotta Jami jäisi hyvään ja kuuliaiseen tilaan.

Päiväkirjamerkintä 15.02.2014, kirjoittajana Oona
Pääsin pitkästä aikaan ratsastamaan muilla kuin omilla hevosillani. Allani oli liinaharjainen riiviö ori, jota olin kerran aikaisemmin valmennellut. Aloitin heti ratsastamaan oria, jotta Jamille ei jäisi aikaa pelleilyihin tai kepposten keksimiseen. Tein paljon voltteja, kolmikaarisia ja loivia kiemura uria. Jami oli reipas ja liikkui energisesti eteen, joten jouduin hieman pidättelemään herran meno. Kerran lumet valahtivat maneesin katolta alas ja pienet rodeot pidettiin. Muuten jännityksiltä selvittiin. Aloin työskentelemään askeleen pituudella. Tein hieman ympyröitä, joilla kokosim Jamia niin paljon kuin mahdollista. Kun kootussaravissa oltiin tehty ympyrä ajoin orin pitkällä sivulla pitkään ja liitävään raviin. Ori kokosi allani hyvin ja askeleen korkeus nousi huomattavasti normaaliin raviin verrattuna. Lisäyksetkin onnistuivat, vaikka ensinmäiset kerrat olivat hieman tahmeita. Jatkoin tehtävää myös laukassa, sillä ravissa tehtävä alkoi olemaan helppo. Jami liikkui energistä ja reipasta laukkaa eteen. Parit pukitkin ori heitti, mutta suurempia sarjoja ei onneksi tullut. Askeleen pituuden muuttuivat myös laukassa hyvin, vaikka pari kertaa piti tehdä hieman napakampia pidätteitä. Taputtelin Jamia hieman sillä aloin lopettelemaan. Loppuun tein vain hieman kiemuroita ja ympyröitä, joilla rauhoitin tahtia ja yritin saada orin mahdollisimman rennoksi. Lopulta Jami hieman nostikin selkää ylös ja uskaltautui rentoutua kunnolla. Siirsinkin orin pian käyntiin ja annoin vapaat ohjat.

Kouluvalmennus 23.02.2014, Vaativa B, valmentajana Satu
Istahdin muoviseen tuoliin ja jäin katsomaan Crystalia, joka käveli alkukäyntejä kentällä upean oriinsa Jamin kanssa. Jami alkoikin jo vaikuttaa siltä, että käveleminen riittää, joten käskin Crystalin ottaa ohjat kunnolla käteensä ja tehdä hetken aikaa käynnissä rentoa lämmittelyä, esimerkiksi tehden ympyröitä ja muita kaarevia uria. Jami vaikutti alusta asti yhteistyöhaluiselta ja kuuliaiselta, joten Crystalin oli helppo työstää oria. Seuraavaksi ratsukko siirtyi harjoitusraviin ja teki pohkeenväistöä koko rata leikkaa-uran mukaisesti vaihtaen samalla suuntaa. Jami innostui pohkeenväistöstä, mutta Crystal sai pidettyä orin hienosti nahoissaan muutaman hyödyllisen neuvon avulla.

Pyysin Crystalia nostamaan vasemman laukan, vasemmassa kierroksessa kun oltiin. Tehtävä oli hyvinkin yksinkertainen; lyhyeltä sivulta käännyttiin keskihalkaisijalle, ja keskihalkaisijalla oli tarkoitus tehdä laukanvaihto. Tämän jälkeen keskihalkaisijalta käännettiin voltti, joka piti suorittaa vastalaukassa. Jami ja Crystal lähtivät kokeilemaan tehtävää, mutta voltissa Jami rikkoi raville. Neuvoin Crystalia kokoomaan Jamia enemmän, jotta ori pystyisi pitämään laukan yllä koko tehtävän ajan. Seuraavalla kerralla volttikin meni ihan hyvin, mutta pyysin ratsukkoa vielä kerran suorittamaan tehtävän. Kun saimme nappisuorituksen, Crystal kokeili samaa tehtävää toiseen suuntaan, joka onnistui mallikkaammin kuin odotinkaan! Niinpä ilmoitin valmennuksen olevan siinä. Oli kyllä helppoa niin valmentajalle kuin varmasti ratsastajallekin, kun oli niin yhteistyöhaluinen ratsu kyseessä!

Kouluvalmennus 15.09.2014, Vaativa B, valmentajana mibula
Alkuvalmennus alkoi hyvinkin ristiriitaisissa tunnelmissa, sillä ori ei millään olisi halunnut totella yhtään apuja ja pistikin vastaan todella hanakasti. Raippaan se reagoi vihaisella hännänheilutuksella ja napakoihin pohjeapuihin lähinnä vain todella välinpitämättömästi. Hetken taisteltuaan ratsastaja sai Jamiin kuitenkin jonkinlaista tolkkua ja ori näytti tajuavan, ettei moinen kiukuttelu sovi herrasmiehille. Ravityöskentelyyn päästiinkin jo todella vaivattomasti ja Jami kulki kuin ajatuksen voimalla. Alkutunnin tasitelusta ei ollut jäljellä enää edes muistoa. Menimme isoilla pääty-ympyröillä koottua ravia ja avotaivutusta vaihdellen usein suuntaa ja tehden väliläl pitkille sivuille pätkät pohkeenväistöä.

Laukkatyöskentely alkoi reippaissa tunnelmissa, eikä Jamia tarvinnut juuri ollenkaan käskeä eteenpäin. Se kulki täysin omalla moottorillaan eteenpäin alusta loppuun. Pitkillä sivuilla tehtiin pohkeenväistöä ja ympyröillä sitten mentiin vuorostaan koottua laukkaa ja hieman sulkutaivutusta. Ori toimi hyvin herkillä avuilla ja kaikki tehtävät sujuivat kuin tanssi. Tehtiin vielä samat harjoitukset toiseen suuntaan, ennenkuin annoin luvan siirtyä raviin ja ravailla loppuravit.

Kouluvalmennus 16.09.2014, Vaativa B, valmentajana mibula
Toisen päivän valmennus alkoi paremmissa merkeissä kuin eilinen valmennus. Jami oli hyvinkin yhteistyökykyinen alusta asti, vaikka välillä yrittikin huvin ja urheilun vuoksi pistää hieman vastaan. Se ei kuitenkaan jaksanut kauaa protestoida ja kehotinkin ratsukkoa siirtymään raviin. Ori oli hyvin kuulolla ja raviin siirryttiin lennokkaasti ja reippaasti, mutta silti hyvinkin hillitysti ja rauhallisesti. Ravityöskentely tehtiin pääasiassa kahdeksikolla, jossa keskihalkaisijalla tehtiin aina pysähdys, peruutus ja takaisin raviin siirtyminen. Muutamaan otteeseen tehtiin myös sulkutaivutusta.

Laukkatyöskentely jatkui myös kahdeksikolla ja keskihalkaisijalle tuli aina laukanvaihto lennossa. Vaihdot sujuivat hyvin ja ori sai todella selkeät ohjeet aina ennen vaihtamista. Ori oli alkanut jo kulkea todella mukavasti peräänannossa ja takapää työsti aivan hurjan tahdikasta tahtia eteenpäin, loistavaa! Laukassa mentiin vielä muutamia pätkiä sulkutaivutusta ja ori toimi erittäin pienillä avuilla. Jami alkoi näyttää jo niin hyvältä, että kehotin ratsukkoa siirtymään raviin ja pois kahdeksikolta ja ratsastamaan loppuravit omaa tahtiin.

Kouluvalmennus 18.01.2015, Vaativa B, valmentajana Víva
Crystal saapui maneesiin reippaan orinsa, Jamin kanssa maneesiin .Tervehdin ratsukkoa innoissani ja pyysin Crystali tuttuun tapaan verryttelemään orinsa itsenäisesti. Katsellessa tarkkaavaisesti ratsukon sulavaa menoa, päätin hetken päästä aloittaa varsinaisen valmennuksen. Heti alkuksi Crustal sai otaa laukanvaihtoja maneesin pitkillä sivuilla, kun taas lyhyillä sivulla hän sai ottaa Jamin kanssa ravivöistöjä. Kaksikko suoriutui tehtävästä hyvin, joten päästin heidät toisamaan saman tehtävän pari kertaa, jonka jälkeen he saivat ottaa hieman siirtymisiä peruutuskista suoraan raviin. Tämäkin tehtävä tuntui olevan ratsukolle helppo nakki. Jami olikin melko näppärä ja kuuliainen tapaus, joka ei vitkutellut tehtävien tai apujen kanssa. Ori nimittäin teki työtä käskettyä, eikä odottanut toista käskyä. Seuraavaksi ratsukko saikin ottaa pienen levähdys tauon, jonka jälkeen jatkettiin samaan malliin. Tällä kertaa he saivat kuitenkin ottaa avotaivutuksia ravissa. Aluksi niiden kansa oli jotain pientä säätöä, mutta loppuajasta avotaivutukset ravissa sujuivat hyvin, joten päätimme Crystalin kanssa lopetella valmennuksen hyvään lopputulokseen.

Kilpailut: (vain sijoitukset)


Yhteensä 65 kisaa.
KRJ:n kisoja niistä 65 kpl.
NJ:n kisoja niistä 0 kpl.

saavuttanut KRJ:n maksimisijoitusmäärän tammikuussa 2014
28.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/50
24.01.2014 KRJ Kouluratsastus, KN Special, 4/30
24.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
04.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/40
05.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/40
15.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/100
15.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/100
22.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 9/100
23.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/100
19.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/30
23.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/30
26.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/30
27.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/30
08.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/30
10.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/30
17.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/43
16.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/43
01.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa A, 1/30
30.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 7/50
31.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 5/50
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/30
15.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/30
21.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
03.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/40
02.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/30
11.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/40
30.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/40
02.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/40
03.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/40
04.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/40
04.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/40
04.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/50
05.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/50
13.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/50
15.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/50
29.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/50
30.01.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/50
02.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/50
03.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/50
03.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/50
05.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/50
06.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/50
09.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/40
11.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/40
12.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/40
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/30
22.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
24.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/30
26.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
28.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
01.03.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/30
02.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/100
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/40
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
15.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/30
01.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/40
04.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 5/40
20.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/40
21.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/40
27.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/40
27.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 4/50
27.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 6/50
02.03.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 5/42
28.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 1/24
01.03.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/24

Jälkeläiset:


01.06.2013 t. Vaapukan Kimura KTK-III (e. Keinumäen Tuikeri)
17.01.2014 t. Vaapukan Pistaasi (e. Lakean Lutukka)
26.02.2014 t. Vaapukan Asteri SV-II, KTK-III (e. Keinumäen Tuikeri)


Tämä on virtuaalihevonen, sitä ei ole oikeasti olemassa! This horse is a sim game horse!