Virtuaalitalli Vaapukka
Päivitetty viimeksi : 21.01.2015

Vaapukkaan ei oteta hoitajia!
@: vaapukkav@gmail.com
Tilausvarsakyselyt yms!

ETUSIVU          HEVOSET          KASVATUS          KILPAILUT          ESITTELY          VIERASKIRJA

Fiktion Ainokainen KTK-III, KRJ-IIkuvien © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Virallinen nimi:
Lempinimi:
Rotu:
Sukupuoli:
Väri:
Säkäkorkeus:
Syntynyt:
Ikä:
 
Fiktion Ainokainen
Aino
suomenhevonen
tamma
punarautias
150 cm
11.10.2013
60d = 1a
(kuitenkin 4v. 01.01.2014)
Painotuslaji:
Koulutustaso:
 
Kasvattaja:
Omistaja / omistajan
VRL-tunnus/tallitunnus:

Rekisterinumero:
Saavutukset:
yleispainote
ko He A, re 80cm

Milja, Fiktio
Crystal, Vaapukka
VRL-00628 / VAAP1784

VH14-018-0234
lue ylempää

Luonne:


Luonteeltaan Aino on erittäin ystävällinen ja ihmisrakas neito, jonka kanssa työskentely on usein erittäin sujuvaa, mutta tammalta löytyy myös ne päivät, jolloin sen kanssa mistään ei meinaa tulla yhtään mitään. Usein tamma nautiskelee pitkistä harjaustuokioista, varsinkin kumisuan pyörivästä liikkeestä ja siitä, ettei sillä ole kiire yhtään mihinkään. Kaviot nousevat hienosti ylös, eikä se karsasta minkäänlaista toimenpidettä, vaikka pään ylimääräinen kosketteleminen ei aina neidistä tunnu oikein mukavalta. Aino on erittäin perso ruoalle ja onkin usein lahjottavissa herkuilla, jos paha päivä sattuu tammalla olemaan. Pahan päivän osuessa kohdalle tamma yrittää väistellä kaikkea kosketusta päähän ja jalkoihin, sekä luimistelee hoitajalle, jos sen toiminta ei tunnu korkea arvoisesta neidistä hyvälle. Varustaessa Aino malttamattomana odottaa, millon se pääsisi liikkeelle ja aktiivinen tekeminen onkin sen kanssa erittäin tärkeää, jotta se malttaa pysyä karvoissaan.

Taluttaessa on hyvä muistaa, että varsinkin talliin palatessa Ainolla on pahana tamana jyrätä taluttaja ja painua ruokakupille niin nopeasti kuin vain mahdollista. Jos ruoka-aika ei kuitenkaan ole juuri sillä hetkellä tiedossa, tyytyy tamma ihastelemaan maisemia ja hidastelemaan matkan varrella minkä kerkiää, mentiin mihin suuntaan tahansa. Kannustuksethan tämän neitokaisen kanssa eivät meinaa onnistua, nimittäin joka käsky tuntuu menevän kuin kuuroille korville. Aino tulee erityisen hyvin toimeen muiden hevosten kanssa ja viihtyykin mielellään ulkona mielummin isommassa laumassa, kuin vain yhden kaverin kanssa. Yksin Ainoa ei kannata tarhaan jättää, jos läheisyydessä ei muita hevosia ole, sillä silloin tammalle saattaa iskeä hätä ja aidoista mennään läpi jos e hyvällä niin pahalla. Tamma on kuitenkin erittäin tarkka omasta arvostaan ja heinäkasastaan, eikä kuka tahansa lajitoveri pääse sen heinien luokse ja niitä myös hyvin hanakasti suojellaan jos on tarvis.

Ainon selkään noustessa tamma tuntuu aluksi hieman levottomalta ja malttamattomalta käynnissä kulkijalta. Neiti on kuitenkin erittäin kuuliainen, kun ratsastaja ohjat ottaa käsiinsä kunnolla ja miellyttämishalua siltä löytyy vaikka loputtomiin asti. Se harvoin koettelee ratsastajaa minkäänlaisilla tempauksilla, mutta innostuessaan Ainolta saattaa karata muutama ilopukki, näiden pitäisi kuitenkin olla hyvin hallittavissa. Tältä neidolta löytyykin erityisen kauniit liikkeet, lennokkaat ja eteenpäin pyrkivät, ainakin tamman massaan ja kokoon verrattuna. Aino kaipaa kuitenkin paljon monipuolista liikuntaa, eikä kärsivällisyys jatkuviin toistoihin tunnu aina riittävän. Tammalta löytyy taitoa koulupuolelle ja sileällä meno saa neidin usein esiintymään ja herättämään huomiota, mutta esteillä Aino tuntuu loistavan lähes yhtä hyvin esteillä, jolloin nedistä saattaa kuitenkin kuoriutua oikea maantiekiitäjä. Kuumuessaan tammaa ei meinaa saada pysähtymään sitten millään ja radalla mentäessä sitä sitten mennään eikä meinata. Innokkaalle mielelle rauhalliset maastolenkit tekevät poikaa ja Aino onkin luotettava kaveri maastoon, lähti sen kanssa yksin tai kaverin kanssa. Kaikin puolin tamma on erittäin miellyttävä ratsu, jolta vain ylimäärästä puhtia tuntuu riittävän joka käänteessä.

Traileri taitaa olla tälle neidille oikea helppo nakki, siellä ei pelota mikään, eikä matka tunnu Ainoa häiritsevän, paitsi jos mukama on vieruskaveri häiritsemässä sen matkaa. Siksi Ainon kanssa usein reissuille saa lähteä yksin, sillä neidin kärsivällisyys pienessä kopissa tuntuu olevan harvinaisen lyhyt. Rauhallisella mielellä tamman saa kuitenkin hyväksymään kaverin mukaan matkalle, mutta turha stressi kannattaa yrittää välttää neidin kanssa. Kilpailupaikalle päästäessä Aino virittyykin jo hieman jännittyneeseen tilaan ja uteliaana seurailee, mitä sen ympärillä tapahtuu. Siksi tamman selkään ja käsittelijäksi on hyvä ottaa rauhallinen ja vakaa ihminen, joka saa myös Ainon mielen tasaantumaan ja hyvän mielen pysymään mukana koko kilpailuiden ajan. Lämmitellessä Aino saattaa olla vielä hieman jäykkä ja jännittää ympärillä olevaa hälinää, mutta tuomareden eteen päästessään ja esiintyy ja nauttii niistä katseista, jotka se saa vain kerättyä itselleen. Tämän kaiken puhdin suomiputte tuntuu sisältävän, mutta sen energian alta löytyy mitä pehmosin halikaveri, kunhan sen kanssa vain työskentelee ensin tarpeaksi.

Sukutaulu:


i. Fiktion Samuel
KTK-II, SV-II
ii. Usvajärven Samuli
KTK-II
iii. Hepokullan Tunteiden Turvamies
iie. Väkkärä KIR
ie. ADE Piparminttu iei. Huiman Tiptop
iee. Valkoisenjoen Neitoperhonen
e. Aavan Pihla
KTK-II
ei. Kekan Polttarainen eii. Kiin Polte
eie. J.T. Kipakka
ee. Keinumäen Utuna eei. Nokikolari 69
KTK-II
eee. Elleni


Valmennukset ja päiväkirja


Kouluvalmennus 20.02.2014, Helppo A, valmentajana Jewell
Rautias suomenhevostamma näytti heti saapuessani pirteän lempeältä, just sellaselta hevoselta joka hörisee aamuisin kun talliin menee. Koska kenttä oli tähän aikaan vuodesta vettä, lunta ja jäätä sekaisin, olimme pienessä vuokramaneesissa. Tarkkaillessani ravin verryttelyä, Aino tuntuikin olevan asiasta vähän hämmentynyt, muttei antanut sen häiritä. "No niin! Ota aluksi vähän pohkeenväistöä ulos uralta ja takaisin! Pohkeella, ei ohjalla!" huusin ensimmäisen käskyni tervehdyksen jälkeen. "Voit vaikka aluksi vähän kääntää Ainoa halkaisijalle, jotta saat lavan johtamaan." Crystal alkoi heti työskennellä rennon tyylikkäästi, kuten hevonenkin. Ainolta sujui tämä mainiosti alusta asti, mutta annoin kaksikon toistaa harjoitusta lihasten venyttelyksi. Samalla suorastaan näkyi että ennestään hyvin avuilla ollut hevonen kantoi itsensä paremmin ja paremmin. Kun pyysin Crystalia nostamaan laukan pitkän sivun alussa ja tekemään keskiympyrän, oli Ainon keskittyminen jo kympin arvoinen. Tehdessään seuraavaa tehtävää eli ensin puolirata leikkaan laukassa, pitäen oikean jalan johtavana, vasemmalle lievä kaari ja uralla vaihtaen sen ravin kautta, Aino pörisi iloisesti kuin olisi tälläistä tehnyt jo heti syntyessään. "Hienoa!"

Annoin kaksikon hetken kävellä pidemmin ohjin uuteen suuntaan, kun suunnittelin miten seuraava tehtävä hoidetaan. Tavoitteena oli äskeinen tehtävä vaihtaen laukan kumminkin käynnin kautta, jolloin pidättävät että lisäävät avut olivat koetuksella. Aino oli kumminkin tänään ollut niin pehmeän oloinen suustaan ja vastannut apuihin sekunninmurto-osassa. Kerroin suunnitelman Crystalille, joka nyökkäsi ja suoritti sen ensin tähän suuntaan aluksi vähän takellellen (Aino oli vaihtaa laukan koko ajan tasapainon heitellessä kaarella), mutta toisella onnistuen. Pyysin tekemään vielä yhden kerran vaikeampaan suuntaan, ja hienostihan se sujui. "Vaihda suuntaa taas kerran vaikkapa takaosakäännöksellä." Crystal ja Aino tekivät vielä pari siirtymistä laukasta käyntiin ja takaisin, sekä raviin ja käyntiin. Aika oli kulunut kuin siivillä ja Ainokin oli varsin hikinen, joten lopetimme valmennuksen tähän. Kävimme läpi valmennusta ja treenattavia asioita loppukäyntien aikana.

Päiväkirjamerkintä 25.02.2014, kirjoittajana Noka
Kävimme Ainon kanssa tänään rauhallisella maastolenkillä ilman satulaa. Tamma oli eilen ollut kouluvalmennuksessa ja vaikutti tänään hieman väsyneeltä. Ennen lenkkiä harjasin Ainon ja tunnustelin koko hevosen läpi mahdollisten jumien varalta. Mitään ei löytynyt ja jalatkin olivat kuivat. Selvittelin jouhetkin kaikessa rauhassa. Hännästä löytyi sitkeä takku, jota sai hyvän aikaa purkaa paljain kätösin. Lopulta tamma oli sen verran puhdas, että kelpasi lähteä maastoon. Pistin heijastinnauhat jalkoihin ja rintaremmin kaulan ympäri kiinni. Suitset vielä päähän ja itselleni heijastinliivi ja kypärä ja ei kun menoksi! Tallipihasta lähdettiin ilman kiirettä ja alkuun sain pyytää Ainoa liikkumaan ponnekkaammin eteen, jotta lenkistä olisi jotain hyötyä. Pikkuhiljaa tamman moottori tuntui lämpenevän ja itse sain keskittyä enempi lumisiin maisemiin. Kiertelimme metsäteitä ja polkuja pitkin. Pistin Ainon jumppaamaan takaosaa jyrkissä ala- ja ylämäissä ja kävelimmepä pienen pätkän järven jäälläkin. Rannan tuntumassa tosin. Minä arkajalkana kun en uskaltanut hevosta ohjata keskemmälle lätäkköä. Tallipihaan palasi rentoutunut kaksikko. Hiki ei tullut kummallekaan, mutta sopiva lämpö kuitenkin. Harjasin Ainon karvan vielä suoraksi ja kokeilin jalkoja, kuivalta tuntui. Loimitin tamman asian mukaisesti ja vein takaisin tarhaan, kun kello näytti vielä iltapäivää. Kiitos kivasta lenkistä Aino!

Kouluvalmennus 11.09.2014, Helppo A, valmentajana Suvi
Valmennus aloitettiin Crystalin ja Ainon kanssa käyntityöskentelyllä. Ratsukko sai tehdä pysäytyksiä ja peruutuksia, sekä erikokoisia voltteja. Nämä menivät hyvin, joten testasin ratsukon reaktiivisuutta pienellä testillä: kuinka monta kertaa Crystal saisi yhden kierroksen aikana pysäytettyä Ainon. Hyvä suoritus vaati hevoselta nopeita reaktioita ja ratsastajalta tarkkuutta. Käynnissä tehtävä tuntui olevan helppo nakki joten vaikeutettiin homma raviin. Toki ratsukko ensin ravaili hetken rennosti eteenpäin. Kun jarru-kaasutreenit oli tehty, siirryttiin itse aiheeseen. Crystalin tuli kääntää Aino pituushalkaisijalle C-päädystä ja suunnata uralle pohkeenväistössä. Aino tunki väistössä hieman liikaa lapa edellä, mutta muuten väistö oli tasainen ja eteni riittävästi. Tamma ei kuulemma viihtynyt kauaa yhden tehtävän parissa joten vaihdoimme väistön paikkaa. Nyt ratsukon tuli väistättää uralta pituushalkaisijaa kohti, suoristaa ja väistättää takaisin uralle suunnilleen loivan kiemurauran muodossa. Yleensä hevosille on vaikeampi väistää pois uralta, mutta Ainolla tilanne tuntui olevan toisin päin. Väistöt uralta pois olivat siistejä ja tasaisia mutta uraa kohti lapa tuntui jälleen karkaavan edelle. Kehotin Crystalia pitämään vahvemmin edestä vastaan, mutta tälläkään emme saaneet täydellistä väistöä aikaiseksi: nyt Aino väisti hyvässä linjassa mutta jäi melko hitaaksi eteenpäinratsastusyrityksistä huolimatta. Tyydyimme tilanteeseen ja siirryimme laukkatyöskentelyyn. Ratsukko sai edelleen tehdä loivaa kiemurauraa pitkällä sivulla. Nyt mukaan tuli siis vastalaukka. Ainon laukka oli todella hyvätahtista ja eteenpäinpyrkivää. Vastalaukkakaarikin sujui yhtä ristilaukalle rikkomista lukuun ottamatta puhtaasti, vaikka muoto ei ehkä säilynyt koko ajan aivan priimana. Tämä sallittakoon, sillä vastalaukka vaatii hevoselta enemmän tasapainoa kuin myötälaukka ja se tulee vain toistojen ja harjoituksen myötä. Hyvän laukkapätkän jälkeen ratsukko siirtyi raviin, ravaili hetken voltteja tehden ja lähti maastoon loppukäynneille.

Kilpailut: (vain sijoitukset)


Yhteensä 116 kisaa.
KRJ:n kisoja niistä 79 kpl.
ERJ:n kisoja niistä 36 kpl.
NJ:n kisoja niistä 1 kpl.

saavuttanut KRJ:n maksimisijoitusmäärän helmikuussa 2014
04.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/40
15.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/30
18.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/30
23.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/30
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/40
12.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/30
15.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
06.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/30
08.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/30
09.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
11.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/30
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
16.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
18.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
19.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
20.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
21.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
16.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/30
11.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/50
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/50
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/50
15.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 5/50
11.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/40
12.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/40
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/40
19.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/40
31.01.2014 KRJ Kouluratsastus CUP!, Helppo B, 29/410
08.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/40
11.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/40
13.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/40
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/50
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 7/50
19.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/50
23.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/50
25.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/50
18.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/50
19.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/50
12.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/40
19.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/40
24.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/40
25.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/40
25.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
28.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
14.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/40
17.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/40
18.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/40
13.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/40
13.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/40
16.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 2/40
18.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/40
20.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/40
22.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 3/40
23.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/40
13.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/30
15.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/30
06.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 7/50
08.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/50
20.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/40
21.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/40
25.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 2/40
20.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 7/50
19.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/40
27.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/40
28.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/40
18.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 2/30
22.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Vaativa B, 3/30
24.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 6/40
25.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/40
05.03.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 6/40
07.03.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/40
09.03.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 1/40
22.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 5/30
24.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/30
22.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 3/30
26.02.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo A, 4/40
01.03.2014 KRJ Kouluratsastus, Helppo B, 1/30

03.03.2014 ERJ Esteratsastus, 70cm, 2/40
05.03.2014 ERJ Esteratsastus, 70cm, 1/40
08.03.2014 ERJ Esteratsastus, 70cm, 2/40
03.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/40
06.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/40
10.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 6/40
12.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 3/40
10.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 2/30
11.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/30
12.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 2/30
14.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 4/30
18.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 2/30
19.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 1/30
12.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 1/40
14.03.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 2/40
11.04.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 1/30
26.04.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/30
29.04.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 2/30
05.06.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 6/40
27.05.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/30
31.05.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/30
02.06.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 5/30
04.06.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 1/30
10.09.2014 ERJ Esteratsastus, 80cm, 1/30
23.09.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 4/30
26.09.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 2/30
29.09.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 4/30
07.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 1/30
08.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 3/30
14.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 1/30
04.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 4/30
08.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 1/30
09.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 4/30
06.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 3/30
17.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 4/30
10.10.2014 ERJ Esteratsastus, 80 cm, 3/30

25.04.2014 NJ Näyttelyt, suomenhevostammat, 1/15, BIS3 & MVA-SERT !!

Jälkeläiset:


05.02.2014 o. Vaapukan Roope (i. Vaapukan Tikseri)
20.08.2014 t. Vaapukan Aliina (i. Vaapukan Tikseri)


Tämä on virtuaalihevonen, sitä ei ole oikeasti olemassa! This horse is a sim game horse!